Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Dokumentarni film ob 65. obletnici Muzeja Velenje, strokovno vodstvo po Muzeju usnjarstva na Slovenskem, zimski odpiralni čas in Etični kodeks v turizmu


2. nov 2022

Danes, 2. novembra, velenjski muzealci vabijo na mesečno strokovno vodstvo po Muzeju usnjarstva na Slovenskem. V četrtek, 3. novembra, bodo na spletnih platformah objavili dokumentarni film 65 let Muzeja Velenje. S 1. novembrom Muzej Velenje uvaja tudi zimski odpiralni čas enot. Muzej Velenje je podpisnik Etičnega kodeksa v turizmu.


Danes, 2. novembra, ob 17. uri velenjski muzealci vabijo na mesečno strokovno vodstvo po Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju. Vodstvo in tudi vstop v muzej sta za udeležence brezplačna.

V četrtek, 3. novembra, na dan ustanovitve Muzeja Velenje, bodo ob 10. uri na spletnih platformah predvajali kratek dokumentarni film, ki so ga velenjski muzealci pripravili ob letošnji 65. obletnici muzeja. V filmu bo predstavljena zgodovina muzeja, njegove enote in stalne zbirke. Avtorica filma je kustosinja Muzeja usnjarstva na Slovenskem Pina Špegel.

65. obletnico delovanja muzeja so letos že obeležili z dvema občasnima razstavama – v razstavišču Podhod Pošta sta tako stali razstavi 65 stvari, ki jih morate vedeti o Muzeju Velenje ter Iz preteklosti za prihodnost – 30 let depoja Muzeja Velenje. Obletnici muzeja ter depoja in konservatorsko - restavratorske delavnice so namenili tudi srečanje mladih muzealcev v mesecu maju ter pripravili tri muzejske podkaste.
V januarskih epizodi so predstavili muzejski depo:
Muzejski odmevi EP.12 - O pomembnem, a običajno skritem delu muzeja: vabljeni v muzejski depo - YouTube
V mesecu avgustu so predstavili konservatorsko-restavratorsko delavnico:
Muzejski odmevi EP.19 - 30 let konservatorsko restavratorske delavnice - YouTube
Meseca septembra pa so muzejski podkast posvetili stalni razstavi o nastanku Velenja:
Muzejski odmevi EP.20 - Mesto, ki so mu rekli čudež – YouTube
Ustanovitev in tudi razvoj Muzeja Velenje je namreč tesno povezan z razvojem samega mesta Velenje. Osrednjo jubilejno razstavo z naslovom »Lejga, kamerat! Ne v štirc, to naj gre gor, na star' grad!« na Velenjskem gradu odpirajo 10. novembra ob 18. uri.

Kot aktivni deležnik ponudbe in razvoja turistične panoge, je Muzej Velenje pred kratkim podpisal Etični kodeks v turizmu. Med temeljnimi zavezami kodeksa je tudi varovanje in negovanje naravne in kulturne dediščine, kar je tudi ena od glavnih nalog delovanja muzejev. Mestna občina Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Turistična zveza Velenje s turističnimi društvi, lokalni ponudniki turističnih produktov in storitev, lokalni turistični vodniki in vsi drugi se s podpisom kodeksa zavezujejo, da bodo pri svojem delu stremeli k vzpostavljanju in udejanjanju profesionalnih standardov na področju etike, kakovosti in varnosti s ciljem trajnostnega razvoja destinacije, ki omogoča pristno izkušnjo obiskovalcev in ustvarja blaginjo lokalnih turističnih ponudnikov, prebivalcev ter s tem celotne lokalne skupnosti.

Iz Muzeja Velenje sporočajo, da z mesecem novembrom muzej prehaja na zimski odpiralni čas. Tako si bo od 2. novembra 2022 do 31. marca 2023 muzej na Velenjskem gradu in Hišo mineralov mogoče ogledati vsak dan razen ob ponedeljkih med 10. in 17. uro, Muzej usnjarstva na Slovenskem pa med 9. in 17. uro.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]