Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Premierno predvajanje filma »Zgodovina zdravilišča in bolnišnice Topolšica«, odprtje razstave »V zlati senci faraonov«, Poletna muzejska noč


14. jun 2022

Včeraj, 13. junija, je na Velenjskem gradu potekalo 53. srečanje Mladih raziskovalcev zgodovine. V sredo, 15. junija, Muzej Velenje vabi na premierno predvajanje dokumentarnega filma »Zgodovina zdravilišča in bolnišnice Topolšica«. V četrtek, 16. junija, bodo na Velenjskem gradu odprli novo občasno razstavo »V zlati senci faraonov« ter v Muzeju usnjarstva na Slovenskem pripravili Klepet pod arkadami. V petek, 17. junija, vabijo na Velenjski grad na koncert Rudarskega okteta. V soboto, 18. junija, bo v različnih enotah Muzeja Velenje potekala 20. Poletna muzejska noč. V nedeljo, 19. junija, vabijo mlade muzealce na zaključni izlet v Jamo Pekel.


Včeraj, 13. junija, je v Muzeju Velenje potekalo 53. srečanje Mladih raziskovalcev zgodovine. Na prireditvi s podelitvijo priznanj so sodelovali mladi zgodovinarji, ki so letos sodelovali na razpisu ZPMS in pripravili raziskovalne naloge na temo zdravstvenih epidemij v zgodovini. Za mlade zgodovinarje in njihove mentorje so v muzeju pripravili ogled muzeja in delavnice.

V sredo, 15. junija, bo ob 19. uri v Kulturnem domu Šoštanj potekalo premierno predvanjanje celovečernega dokumentarnega filma »Zgodovina zdravilišča in bolnišnice Topolšica« avtorice Pine Špegel, kustosinje Muzeja usnjarstva na Slovenskem. V filmu bo predstavljena bogata zgodovina zdraviliške dejavnosti v Topolšici, od prvih zapisov uporabe termalnega vrelca v 17. stoletju pa vse do danes. Topolšica se je razvijala v tesni povezavi z izkoriščanjem termalne vode, izjemno pomembna za razvoj kraja pa je bila tudi ustanovitev bolnišnice. Ob koncu predvajanja si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi novo istoimensko razstavo, ki bo postavljena v prehodu med Glavnim trgom in Muzejem usnjarstva na Slovenskem.

V sredo, 15. junija, bo ob 20. uri v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje potekalo odprtje razstave o življenju in delu mag. Ivana Marina, dolgoletnega ravnatelja velenjske glasbene šole. Razstavo je pripravila višja kustosinja Muzeja Velenje Tanja Verboten.

V četrtek, 16. junija, Muzej Velenje vabi ob 19. uri na odprtje občasne razstave z naslovom »V zlati senci faraonov«. Razstava temelji na izredno zanimivem fotografskem gradivu Egipta s prve poti čeških raziskovalcev Františka Foita in Jiřija Bauma po Afriki leta 1931. Gradivo do sedaj še ni bilo strokovno raziskano s področja egiptologije, zato bo pričujoča razstava prva tovrstna tematska predstavitev le-tega. Razstavo so na spomin na 100-letnico odkritja slovite grobnice faraona Tutankamona leta 1922 pripravili Tanja Verboten (Muzej Velenje), dr. Marko Frelih in Blaž Verbič (Slovenski etnografski muzej), mag. Urška Furlan (doktorska študentka univerze Swansea v Walesu), dr. Libor Jůn ter (Narodni muzej, Češka) ter dr. Adéla Jůnová Macková (Masarykov inštitut in arhiv v Pragi).

V četrtek, 16. junija, bodo ob 18. uri v Muzeju usnjarstva na Slovenskem pripravili Klepet pod Pustim gradom. Gost klepeta bo Marjan Stvarnik. Dolga leta je bil zaposlen v Termoelektrarni Šoštanj, kjer se je tudi upokojil. Bil je tudi uspešen igralec rokometa, ki je bil nekdaj v Šoštanju zelo priljubljen šport. Aktiven je bil tudi na področju lokalne skupnosti, in sicer kot član odbora krajevne skupnosti Šoštanj. Pogovorni večer bo vodil kustos Muzeja usnjarstva na Slovenskem Jernej Hozjan.

V petek, 17. junija, bo ob 19. uri v atriju Velenjskega gradu potekal letni koncert Rudarskega okteta Velenje. Gostje koncerta bodo članice Vokalne skupine Cvetke.

V soboto, 18. junija, bo po slovenskih muzejih in galerijah potekala tradicionalna Poletna muzejska noč, ki bo letos 20. po vrsti. V Muzeju Velenje pripravljajo pester program. Obiskovalci so vabljeni na brezplačen večerni obisk razstav na Velenjskem gradu (18.00–24.00), v Hiši mineralov (18.00–22.00) in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem (18.00–23.00).

Program:

Na Velenjskem gradu vabijo ob 18. uri na predstavitev monografije Slovenci v Srbiji pod nemško okupacijo 1941–1944 avtorice Ivane Gruden Milentijević.

Ob 19. uri pa pripravljajo program za otroke in družine »Čar afriških zgodb, čar Egipta«, v okviru katerega bodo s pomočjo pravljic in glasbe odpotovali vse do Egipta. Pripovedovala bo Špela Regulj iz Muzeja Velenje, na različne inštrumente pa jo bo spremljala slikarka, oblikovalka in glasbena ustvarjalka Alja Krofl.

Ob 20. uri bodo člani društev Vitezi Šaleške doline Velenje ter Šaleška gospoda pričarali vzdušje življenja na gradovih nekoč.

Program bodo zaključili ob 22. uri z javnim nočnim vodstvom po Velenjskem gradu.

Večerno vodstvo ob 20. uri pripravljajo tudi v Hiši mineralov in Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju. V slednjem bosta prav tako potekali projekciji dokumentarnih filmov Letalstvo v Šaleški dolini (19.00) in Zgodovina zdravilišča in bolnišnice Topolšica (21.00).V nedeljo, 19. junija, velenjski muzealci vabijo ob 10. uri na zaključno druženje mladih muzealcev. Podali se bodo na raziskovanje Jame pekel – kraškega bisera sredi Štajerske. Zbrali se bodo pri vhodu v Jamo pekel v Zalogu pri Šempetru. Obvezne predhodne prijave na [email protected] do četrtka, 16. junija.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]