Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Zaključil se je nadgrajeni kulturno-vzgojni projekt Kinozaver, letos vključil tudi osnovnošolce


18. maj 2022

Festival Velenje - Kino Velenje je ob podpori Mestne občine Velenje že osmo leto uspešno izvedel kulturno-vzgojni projekt Kinozaver, namenjen najstarejši generaciji otrok vseh enot Vrtca Velenje. Program filmske vzgoje zajema teoretično in praktično seznanjanje s sedmo umetnostjo, predpripravo in poustvarjanje v vrtcih. Zaključna slovesnost je potekala v dveh delih, 9. in 13. maja, v prostorih Kina Velenje. V letošnjem letu so projekt nadgradili in razširili še na šolsko generacijo v obliki filmskega kulturnega dne.
Projekt Kinozaver je načrten in strokovno zasnovan proces filmske vzgoje za vrtčevske otroke, sestavljen iz treh sklopov. Vzgojitelji so predhodno prejeli pedagoško gradivo, ki je služilo kot osnova za spoznavanje razlik med igranim in animiranim filmom, spoznavanje ključnih izraznih sredstev, kot so ideja, sinopsis, scenarij, sekvenca, kader, posnetek, montaža in filmski plan. Tako pripravljeni otroci so se z vzgojitelji v aprilu podali v Kino Velenje na celovito doživetje filmske izkušnje. Vrtčevske skupine sta tu sprejela maskota Kinozaver in strokovna delavka, ki sta jih popeljala skozi zabavno izkustveno izobraževanje. Otroci so odkrivali skrivnosti animiranega filma, spoznali različna filmska izrazna sredstva in tehnično plat projekcij. Sledil je ogled z analizo petih animiranih projekcij. Tretji del projekta se je odvijal po vrtcih. Otroci so z vzgojiteljicami naredili »domačo kino nalogo« in pod vtisom filmske izkušnje razvili svojo zgodbo o junaku in njegovi čarobni moči, ki so jo v treh delih narisali na pripravljeno shemo.
Na zaključni slovesnosti smo staršem predstavili njihove izdelke, skupaj z otroki pa so si lahko ogledali še animirani film Neverjetna zgodba o velikanski hruški, napeto in duhovito zgodbo o slonu Sebastijanu in mački Miši.
Projekt Kinozaver marsikateremu otroku omogoča prvi stik s kinom in vse udeležence programa popelje na nepozabno filmsko-vzgojno popotovanje.
V letošnjem šolskem letu smo projekt Kinozaver razširili še na šolsko generacijo. Zasnovali smo filmski kulturni dan za učence tretje triade osnovnih šol. Pripravili smo premišljeno strukturiran in privlačen program, ki vsakomur odstira nekaj novih spoznanj o filmski naraciji ter razkriva celo paleto veščin pri rabi temeljnih filmskih izraznih sredstev. Z rojakoma, prekaljenima strokovnjakoma, igralcem Markom Mandičem in režiserjem Jako Šuligojem, smo pripravili video vsebine o filmski ustvarjalnosti, ki smo jim dodali zabavni praktični del - filmske vaje, ki sproščeno, temeljito in zabavno vodijo po poteh AV produkcije.


----
Vir: Festival Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]