Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 351

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Konferenca »Upravljanje s kulturno dediščino«


21. maj 2020

V torek, 26. maja, bo na Velenjskem gradu potekala konferenca o upravljanju s kulturno dediščino. Dogodek bo potekal ob zaključku evropskih projektov HICAPS in RUINS, katerih partnerica je Mestna občina Velenje.


Ob zaključku evropskih projektov HICAPS in RUINS Mestna občina Velenje in Muzej Velenje v torek, 26. maja, pripravljata konferenco z naslovom »Upravljanje s kulturno dediščino«. Dogodek, ki bo od 12.30 dalje potekal na Velenjskem gradu, bo posvečen problematiki revitalizacije in trajnostnega razvoja kulturne dediščine.

Na konferenci bodo sodelovali:
· Danijela Brišnik, vodja celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, s sodelavkami,
· prof. dr. Sonja Ifko s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani,
· Rok Poles, arhitekt in raziskovalec kulturne dediščine ter
· Mojca Ževart, direktorica Muzeja Velenje.

Njihovi prispevki bodo hkrati podlaga za nacionalno diskusijo o Načrtu upravljanja ruševine gradu Šalek, ki jo bodo istega dne pripravili v sklopu projekta RUINS.

V Muzeju Velenje bodo dogodek prilagodili razmeram, ki nam jih narekuje pandemija bolezni covid-19, zato bo dogodek potekal dalj časa v več prostorih hkrati. Prispevki predavateljev bodo vnaprej posneti, predvajali jih bodo v različnih prostorih, ki jih bo lahko istočasno obiskalo le skladno s priporočili omejeno število ljudi. V Muzeju Velenje vse obiskovalce naprošajo, da se konference udeležijo z zaščitno masko.

Program konference:

· prof. dr. Sonja Ifko, univ. dipl. inž. arh.
Kako ohranjati dediščino ter jo aktivno vključevati v sodobni razvoj?;
· Rok Poles, univ. dipl. inž. arh.
O prenovi prvega dela parka Velenjskega gradu;
· Mojca Ževart, prof. geog., zgod.
Predstavitev načrta upravljanja s kulturno dediščino za objekte grad Velenje, grad Šalek in graščino Gorica ter nacionalna diskusija o upravljanju ruševin gradu Šalek;
· Mateja Ravnik, univ. dipl. arheol., konservatorka, Danijela Brišnik, univ. dipl. arheol., konservatorska svetnica, Milana Klemen, univ. dipl. inž. kraj. arh., višja konservatorka, Maja Debevec, univ. dipl. inž. arh.
Arheološka raziskava ob prenovi parka Velenjskega gradu in vrednotenje ohranjenih zidov gradu Šalek


Projekt HICAPS (Zgodovinski grajski vrtovi), ki se izteka s koncem tega meseca, je Velenju poleg drugih dragocenih rezultatov prinesel pomembno pridobitev: prenovljeni del parka Velenjskega gradu, ki so ga občanke in občani že vzeli za svojega. S tem nedvomno pritrjujejo, da je bilo s projektom udejanjeno tudi eno njegovih temeljnih poslanstev: dvig zavesti o pomenu grajskih parkov.

Projekt RUINS (Trajnostna ponovna uporaba, ohranjanje in sodobno upravljanje zgodovinskih ruševin v srednji Evropi), ki bo trajal še do konca septembra letošnjega leta, pa se osredotoča na vrednotenje in varovanje arheološke dediščine ter vpeljave novih sistemov zaščite in varovanja arheoloških najdišč. V sklopu projekta je nastal kot del Načrta upravljanja s kulturno dediščino za objekte grad Velenje, grad Šalek in graščino Gorica pred kratkim na seji Sveta Mestne občine Velenje sprejet celovit načrt upravljanja arheoloških ostankov gradu Šalek, ki bo pripomogel k učinkovitejši rabi potenciala Šaleškega gradu, tega neprecenljivega spomenika, katerega ime nosi naša dolina.


Pred konferenco bodo v prenovljeni del parka Velenjskega gradu organizatorji povabili tudi predstavnike medijev. Ob 12. uri bodo z novinarsko konferenco, na kateri bodo sodelovali podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol, vodja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje, Danijela Brišnik in direktorica Muzeja Velenje Mojca Ževart, uradno odprli prenovljeni del parka Velenjskega gradu.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]