Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 377

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Muzej Velenje bo kmalu odprt, še prej pa ponuja nove spletne vsebine


30. apr 2020

Muzej Velenje bo v torek, 5. maja, spet odprl svoja vrata za obiskovalce, pred tem pa bo ob prazniku dela na ogled ponudil nove spletne vsebine ter obiskovalce povabil k ogledu prenovljenega parka Velenjskega gradu.Iz Muzeja Velenje z veseljem sporočajo, da bosta v torek, 5. maja, za obiskovalce ponovno odprta muzej na Velenjskem gradu in Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, v četrtek, 7. maja, pa tudi Galerija F-bunker v podhodu pri Vili Bianca v Starem Velenju. Muzej na Velenjskem gradu bo vse dni razen ponedeljka odprt med 10. in 18. uro, Galerija F-bunker pa ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih med 19. in 21. uro, ob sredah in sobotah pa med 9. in 11. uro. Muzej usnjarstva na Slovenskem pa bo do nadaljnjega odprt vsak dan razen ponedeljka med 9. in 17. uro.

Muzej Velenje vse, ki se bodo v naslednjih dneh odločali za obisk muzejev in galerij, prosi in poziva, da:

- muzej ali galerijo obiščejo le, če so zdravi in ne kažejo nobenih znakov obolenja dihal,
- v muzej ali galerijo vstopajo posamično in ne v skupinah (vstop v razstavne prostore je dovoljen za posameznike, družine in manjše skupine v skladu z veljavnimi splošnimi določili in priporočili);
- ob vstopu nosijo lastno zaščitno masko ter si razkužijo roke;
- ves čas obiska ohranjajo predpisano medsebojno razdaljo do zaposlenih in drugih obiskovalcev (najmanj 2 metra) ter skrbijo za ustrezno higieno kašlja in rok in
- dosledno upoštevajo navodila zaposlenih v muzejih in galerijah.

Druge svoje enote bo Muzej Velenje odpiral postopoma. O vseh spremembah odpiralnega časa in drugih za obiskovalce pomembnih informacijah bo javnost seveda sproti in pravočasno obveščal.

Muzej Velenje obiskovalce tudi spodbuja, da po elektronski pošti na naslov [email protected] ali na Facebook profilu Muzeja Velenje dajejo pobude in predloge glede dostopnosti Muzeja Velenje.


Sicer pa v Muzeju Velenje, kot že ves čas od razglasitve epidemije, tudi v teh dneh skrbijo, da je ljudem na voljo čim več muzejskih vsebin, dostopnih na svetovnem spletu.

Tako bodo ob 1. maju, prazniku dela, danes, 30. aprila, na Facebook profilu Muzeja Velenje objavili več arhivskih fotografij, ki govore o tradiciji praznovanja praznika dela v Šaleški dolini, v Facebook zapiskih pa odlomek iz knjižice 1. maj, praznik dela, ki so jo v Muzeju Velenje izdali pred dvema letoma.

Na praznični dan, v petek, 1. maja, bo Muzej Velenje na spletni strani in na Facebook profilu objavil tudi razstavo o praznovanju 1. maja v Šaleški dolini, ki je bila v enem od razstavišč Muzeja Velenje, Podhodu Pošta, na ogled ob prazniku leta 2018.

Muzej Velenje hrani tudi bogato zbirko značk, iz katere bodo ob prazniku dela izbrali prvomajske ter jih predstavili na spletu. Prav tako bodo spomnili na zbirko pisal iz zasebne zbirke Petra Groznika Peča, ki jih že vrsto let ob tradicionalnih prvomajskih srečanjih na Graški gori prejmejo pohodniki na Jesenjakov vrh.


Muzej Velenje sporoča tudi, da je bilo 24. aprila 2020 izdano pravnomočno uporabno dovoljenje za prenovljeni del parka Velenjskega gradu. Mestna občina Velenje je v okviru evropskega projekta HIstorical CAstle ParkS (HICAPS) kot prvo fazo obnove parka Velenjskega gradu prenovila njegov zgornji parter. Obnova je potekala v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, Območno enoto v Celju. Grajski park je dobil na novo urejene pohodne poti, zasajene gredice, klopi, fontano ter nov oporni zid in ograjo. V parku sta postavljeni tudi dve informacijski tabli, dostopni za obiskovalce na invalidskih vozičkih ter prilagojeni slepim in slabovidnim.

Park Velenjskega gradu je nastal v 19. stoletju, ko je grofica Bianca Mensdorff-Pouilly, vdova pl. Adamovich de Csepin, rojena Wickenburg, znana kot grofica Bianca, dala pred letom 1892 ob Velenjskem gradu urediti park v angleškem slogu. Park, bogat tudi z eksotičnimi rastlinami, je bil odprt za vse obiskovalce. Grofica Bianca je slovela kot dobrotnica in je bila med prebivalci izredno priljubljena.

Velenjski muzealci obiskovalce vabijo k ogledu prenovljenega dela parka, a hkrati opozarjajo na to, da smo še vedno v času epidemije, zato je ob obisku parka potrebno upoštevati vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa in bolezni. Prav tako zaradi epidemije še vedno velja prepoved posedanja in druženja v parku.

Muzej Velenje vse obiskovalce prav tako naproša, da so do parka in njegove opreme spoštljivi ter ju ohranjajo urejena in čista.


Muzej Velenje vam iskreno čestita ob prazniku dela in vam želi prijetne praznične dni!


Foto: Tanja Verboten


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]