Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 560

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Predstavitev knjige Afrika treh muzejev in vodstvo po razstavi


7. okt 2019

V sredo, 9. oktobra, Muzej Velenje vabi na Velenjski grad, kjer bodo predstavili knjigo Afrika treh muzejev in pripravili vodstvo po enako naslovljeni medinstitucionalni razstavi.

Na Velenjskem gradu bodo v sredo, 9. oktobra, ob 17. uri pripravili predstavitev knjige Afrika treh muzejev, ki ji bo sledilo vodstvo po enako naslovljeni razstavi. Knjigo in razstavo bodo predstavili avtorji – kustosi Slovenskega etnografskega muzeja, Koroškega pokrajinskega muzeja in Muzeja Velenje.

Veliko muzejev po Sloveniji ima v zbirkah predmete iz neevropskih dežel, med njimi tudi predmete iz Afrike, a le v treh muzejih so afriške zbirke posebej izpostavljene in že desetletja predstavljane s stalnimi razstavami. Slovenski etnografski muzej, Muzej Velenje in Koroški pokrajinski muzej širši javnosti z razstavami in različnimi muzejskimi programi predstavljajo bogato kulturno dediščino afriških kultur – od predmetov iz faraonskega Egipta do sodobnih stvaritev afriških umetnikov.
Skupni razstavni projekt Afrika treh muzejev je nastal v letu 2019, ko zaznamujemo 200. obletnico rojstva misijonarja in raziskovalca dr. Ignacija Knobleharja.
Na razstavi so predstavljeni izbrani vsebine in predmeti iz zbirke dr. Franca Tretjaka iz Koroškega pokrajinskega muzeja in zbirke Františka Foita iz Muzeja Velenje ter pregled afriških zbirk od 19. stoletja dalje iz Slovenskega etnografskega muzeja.
Razstavo so najprej gostili v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu, od septembra do konca novembra bo na ogled v Muzeju Velenje, nato pa v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

V četrtek, 10. oktobra, bodo ob 19. uri v Galeriji Velenje odprli razstavo z naslovom Foto Pajk Velenje, pričevalec modernističnega mesta. Gre za eno od razstav v sklopu enako naslovljenega projekta, ki ga letos v sodelovanju pripravljata Muzej Velenje in Galerija Velenje. Muzej Velenje je doslej postavil že dve razstavi, s katerima predstavlja ustvarjalnost znamenitega velenjskega fotografa Volbenka Pajka – ena je na ogled v Podhodu Pošta, druga pa v Galeriji F-bunker. S Pajkovimi fotografijami so velenjski muzealci opremili tudi knjižico Abeceda mesta Velenje, ki so jo ob prazniku Mestne občine Velenje prejela vsa velenjska gospodinjstva.

Konec tedna bo Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda Velenje v Podružnični osnovni šoli Plešivec pripravila tabor za nadarjene učence, v okviru katerega bo v petek, 11. oktobra, direktorica Muzeja Velenje Mojca Ževart predstavila razstavo z naslovom Zapuščina Ane Lušin, Cankarjeve ljubezni, ki jo je pred kratkim Muzej Velenje poklonil plešivški šoli in krajevni skupnosti.

V soboto, 5. oktobra, je na Cankarjevi ulici v Velenju potekala prireditev s predstavitvijo kulinarike etničnih skupnosti Šaleške doline. Na prireditvi je Muzej Velenje predstavil knjižico z naslovom Recepti velenjskih kuharic, ki jo je v sodelovanju z društvi pripravil ob občinskem prazniku. V knjižici so poleg receptov objavljeni tudi prevodi velenjske himne Graditeljem Velenja v materne jezike članov sodelujočih društev.

Muzej Velenje je sodeloval tudi pri pripravah na krajevni praznik in odprtje novega vrtca v Vinski Gori. Ob prazniku in odprtju vrtca, ki je dobil ime Mlinček, so v Vinski Gori namreč izdali tudi publikacijo, za katero je strokovni članek O mlinih in mlinarstvu v Vinski Gori pripravil kustos Muzeja Velenje Blaž Verbič.

V zadnjih septembrskih dneh pa so se sodelavci Muzeja Velenje udeležili tudi dveh mobilnosti v okviru programa Erasmus+. Muzej Velenje je bil namreč že drugo leto zapored uspešen pri prijavi na programe mobilnosti za izobraževalce odraslih. Po muzejih hrvaške prestolnice so zdaj obiskali muzeje na Češkem in v Litvi, kjer so se seznanili z delom različnih strokovnih služb ter sodelovali pri prireditvah in izobraževalnih programih, ki jih v tamkajšnjih muzejih pripravljajo za obiskovalce.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]