Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 544

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
O prihodnosti poslovanja in zaposlovanja na 6. poslovnem zajtrku


30. sep 2019

Kako bomo poslovali in delali v prihodnosti, sta vprašanji, s katerimi se podjetja vsakodnevno srečujejo. Odgovore nanje smo iskali na 6. poslovnem zajtrku z naslovom »Obrazi posla, odrazi časa« v restavraciji Jezero v Velenju, ki ga je obiskalo več kot 100 predstavnikov lokalnega gospodarstva. Kaj pravi stroka, sta predstavila priznana strokovnjaka, ekonomist dr. Jure Stojan (ISR) in psiholog dr. Aleksander Zadel (Competo). V pogovoru z dr. Blažem Nardinom, izvršim direktorjem za področje pomivalnih strojev v Gorenju, in Andrejem Mežo iz NLB pa smo spoznavali, kako podjetja izzive prihodnosti rešujejo v praksi.

»Srečanja, kot je današnje, so priložnost, da se skupaj pogovorimo o aktualnih gospodarskih temah. V NLB smo glede prihodnosti optimistični,« je udeležence nagovoril Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB in jih pozval: »Razmišljajmo ambiciozno, globalno in dajmo priložnost tudi Balkanu, ki se bo še razvijal. Da bomo lahko uresničevali cilje, pa moramo vlagati. Mi smo tu, da vas pri tem podpremo.«

Kaj slovenskemu gospodarstvu napovedujejo podatki, je predstavil dr. Jure Stojan, partner in direktor raziskav na Inštitutu za strateške rešitve (ISR). Kratkoročno je na nekaterih trgih že zaznati signale, da bi lahko bili v recesiji, vendar še niso odločilni, predvsem pa ne enoznačni. Lažje je prihodnost napovedati na daljši rok, ko so odločilnejše bolj temeljne lastnosti gospodarstva. Po analizi Harvarda, ki je ocenjevalo kompleksnost gospodarstva, so obeti za Slovenijo dobri in naj bi v naslednjih 10 letih dosegali povprečno 2,2-odstotno letno rast. »Slovensko gospodarstvo je po kompleksnosti 11. na svetu. To je odličen znak. Pomeni, da smo iznajdljivi in znamo delati stvari, za katere je pravzaprav neverjetno, da jih je tako majhno gospodarstvo sposobno narediti,« je ob tem poudaril Stojan. Če pogledamo še nekoliko dlje v prihodnost, v leto 2100, bodo velik izziv za slovenska podjetja demografske spremembe, saj nas bo vse manj in bomo vse starejši (več kot polovica bo starejših od 65 let).
Poleg pomanjkanja kadrov bo bistveno to, ali bodo podjetja znala pritegniti in zadržati nove generacije zaposlenih, ki bodo vstopale na trg dela. Te imajo, kot je povedal dr. Aleksander Zadel, drugačne vrednote in odnos do dela. »V prihodnosti bo v podjetjih bistveno sobivanje vrednot in kultur različnih generacij,« je poudaril. Dodal je še, da konkurenčna prednost ne bo znanje – to bo namreč digitalizirano in dostopno vsem –, ampak to, kako dobro bomo znali to znanje uporabiti.

Kakšne pa so izkušnje podjetij? V pogovoru s Petro Kovič, urednico Sveta kapitala, sta jih delila izvršni direktor za področje pomivalnih strojev v Gorenju dr. Blaž Nardin in direktor Poslovanja z malimi in srednjimi podjetji v NLB Andrej Meža. Nardin je povedal, da se v Gorenju odraža dinamika gospodarstev po svetu, še bolj izrazito z novim lastnikom, saj zdaj na svet gledajo bistveno bolj globalno. Poudaril je, »da imamo v tem trenutku upočasnjeno rast, ki pa je še vedno rast. In ne glede na to, ali se bodo razmere poslabšale, menim, da smo bistveno boljše pripravljeni na to.« Tudi Andrej Meža je optimističen: »Verjamem, da smo se iz prejšnje krize veliko naučili vsi, družba, podjetja in banke, in da se v taki razsežnosti, kot je bila, ne bo ponovila. Je pa vsaka kriza tudi priložnost in se razvijajo uspešne zgodbe, ki jih v banki podpiramo, tudi v takem času.« Nardin je še izpostavil, da si morajo podjetja za prihodnost postaviti dovolj ambiciozne cilje, ki pa so hkrati še dosegljivi. Predvsem je pomembno, da se poveča dodana vrednost, pri čemer je za slovensko gospodarstvo bolj kot nižanje vstopnih stroškov pomembno, da dela na prodaji – da bo našlo in razvilo take produkte, ki bodo imele trg ter jih pripeljati do kupcev, ki naše znanje in produkte pripravljeni kupiti.

NLB poslovno-izobraževalna srečanja s predstavniki lokalnega gospodarstva organizira že šesto leto zapored z namenom spodbujati razpravo o aktualnih gospodarskih vprašanjih in ponuditi svež pogled, ki jim bo v pomoč pri poslovnih odločitvah. Podjetjem želimo omogočiti pogovor z vodilnimi strokovnjaki v Sloveniji, da lahko skupaj iščemo rešitve za poslovne izzive, ki jih prepoznavamo v vsakodnevnem sodelovanju s podjetji in s katerimi se v veliki meri soočamo tudi sami. Predvsem pa želimo razpravo pripeljati na lokalno raven, tja, kjer podjetja poslujejo. Poslovni zajtrk v Velenju je drugi med letošnjimi dogodki, sledilo mu bo še šest podobnih v drugih delih Slovenije.


----
Vir: NLB d.d.


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]