Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 582

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Razstave Velenjski župani in častni občani, Afrika treh muzejev, Podobe Velenja in Muzejska četrt na Pikinem festivalu


9. sep 2019

Danes, 9. septembra, bodo ob 11. uri odprli razstavo z naslovom Velenjski župani in častni občani, jutri, v torek, 10. septembra, razstavo Afrika treh muzejev, v četrtek, 12. septembra, pa razstavo Podobe Velenja iz zbirke Janeza Osetiča. Muzej Velenje pa je tudi letos eden od soorganizatorjev Pikinega festivala, na katerem sodeluje z raznoliko ponudbo v Muzejski četrti ter z občasnimi razstavami.

Danes, v ponedeljek, 9. septembra, odpira svoja vrata 30. Pikin festival. V sklopu predfestivalskih dogodkov so v torek, 3. septembra, na Velenjskem gradu že odprli Pikino fotografsko razstavo z naslovom »Pika se po mladem mestu potika. Že 30 let.«, Muzej Velenje pa bo na osrednjem festivalskem prizorišču na otroškem igrišču pripravil tudi Muzejsko četrt, v kateri bo vsak dan festivala gostil drug slovenski muzej. V Muzejski četrti Pikinega festivala se bodo od torka do nedelje tako predstavili Koroška galerija likovnih umetnosti, Koroški pokrajinski muzej, Muzej novejše zgodovine Celje, Otroški muzej Hermanov brlog, Posavski muzej Brežice, Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec ter Slovenski šolski muzej. Velenjski muzealci so za prizorišča Pikinega festivala pripravili tudi nekaj občasnih razstav: v Rdeči dvorani bo na ogled nekaj predmetov iz afriške zbirke Františka Foita, na otroškem igrišču pa razstavi Obarvani spomini in 15 metrov velenjske zgodovine, s katerima predstavljajo zanimivo preteklost najmlajšega slovenskega mesta, ki letos praznuje 60-letnico.
Vsako leto v času Pikinega festivala župan Mestne občine Velenje pripravi tudi sprejem za prvošolce velenjskih osnovnih šol. Njegovemu darilu zanje bo ob jubileju mesta svoje dodal tudi Muzej Velenje in jih tako povabil, da s svojimi družinami spoznavajo preteklost domačega mesta, postanejo prijatelji Muzeja Velenje, se pridružijo Mladim muzealcem in obiščejo Velenjski grad ter druge muzejske enote, ki ponujajo res veliko zanimivega zanje.

Danes, v ponedeljek, 9. septembra, bodo velenjski muzealci v sodelovanju z Mestno občino Velenje v Galeriji na prostem pri Pošti ob 11. uri odprli razstavo z naslovom Velenjski župani in častni občani, ki so jo pripravili ob velenjskem občinskem prazniku.

Na Velenjskem gradu bodo v torek, 10. septembra, ob 18. uri v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in Koroškim pokrajinskim muzejem odprli razstavo Afrika treh muzejev. Afriško vzdušje bo na Velenjskem gradu z glasbo ustvaril tudi bobnar Issiaka Sanou s prijatelji.

Leta 1850 je misijonar in raziskovalec dr. Ignacij Knoblehar v Ljubljani pripravil prvo javno razstavo afriških predmetov, ki jih je zbral na potovanju v južni Sudan. V letu 2019, ko zaznamujemo 200. obletnico njegovega rojstva, so se med seboj povezali trije slovenski muzeji, ki hranijo predmete z različnih koncev afriškega kontinenta in jim namenjajo prostor na stalnih razstavah.
S skupno razstavo bodo predstavili izbrane vsebine in predmete iz zbirke dr. Franca Tretjaka iz Koroškega pokrajinskega muzeja in zbirke Františka Foita iz Muzeja Velenje ter pregled afriških zbirk od 19. stoletja dalje iz Slovenskega etnografskega muzeja.
Razstavo so najprej gostili v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu, od 10. septembra dalje bo na ogled v Muzeju Velenje, prihodnje leto pa v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

V četrtek, 12. septembra, pa Muzej Velenje na Velenjski grad vabi ob 18. uri, ko bodo tam odprli razstavo z naslovom Podobe Velenja iz zbirke Janeza Osetiča, prav tako posvečeno velenjskemu občinskemu prazniku.----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]