Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakDruštvo za boj proti raku : Odgovor


Društvo za boj proti raku
Branka Drk

 


Gen za raka na dojkah,
22.7.2010

Ugotovljeno je bilo, da imam gen za raka na dojkah. Zaradi rizika bi si rada sedaj dala odstranit dojke (oz. tkivo) in me zanima, če je to pokrito s strani zdravstvenega zavarovanja in če krije tudi stroške glede umetnih prsi? Hvala za odgovor!


Odgovor


Pozdravljeni!
Upam, da se boste o posegu pogovorili še s strokovnjaki tudi s psihologom. Glede vašega vprašanja, sem se pozanimala kar na ZZZS in je odgovor sledeč. Napoteni morate biti s strani specialista, ki bo podal zahtevo na ZZZS in jo bo obravnavala posebna komisija. Na podlagi tolmačenja skupine za Pravila (30.3. 2008) ob sklicevanju na 1. točko 25. člena Pravil OZZ, je izjemoma pravica iz OZZ prsni vsadek za dojko po mastektomiji (kar vi mislite narediti). Ta poseg ne šteje za estetsko operacijo, ampak je del rehabilitacije po maligni bolezni po 7. alinei 1. točke prvega odstavka 23. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.
Po drugi strani je v 2. točki 64. člena pravil opredeljeno, da med medicinsko tehnične pripomočke ne štejejo pripomočki, ki se vgrajujejo v telo. Zavodi v teh primerih zagotavljajo pripomočke v okviru materialnih stroškov. Izvajalec bo obravnavo obračunal po obračunskem sistemu SPP.
Torej, ZZZS po obravnavi posebne komisije, naj bi pokril stroške prsnih vsadkov.
LP

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]