Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakDruštvo za boj proti raku : Odgovor


Društvo za boj proti raku
Branka Drk

 


Tumor na danki in polipi,
12.11.2009 Ksenija

Mati je pri kolonoskopiji prejela izvid, da ima na danki rastoč tumor in polipe, napotena je na čimprejšnjo operacijo. Ker jo je zelo strah in se boji že same besede RAK, mi prosim svetujte, kako naj jo čimbolj razumno pripravim na to bolezen, saj vem, da te diagnoze ne prenese, rada pa bi ji pomagala in jo kar najbolje pripravila na hude trenutke, saj sama osebno sumim, da gre prav za raka in ni le zgolj benigni tumor, pa naj si tega še tako želimo. Hvala za vaš odgovor!


Odgovor


Bolezen rak ima še vedno zelo negativno napoved in kljub velikemu napredku v zdravljenju v očeh ljudi še vedno velja za neozdravljivo bolezen. V življenje vstopi nenadoma in podre vsakodnevni ustaljeni red. Ob tem se lahko pojavijo različna intenzivna čustva – strah, jeza, žalost, občutki krivde in brezup. Začetno obdobje šoka nas zaščiti in nam pomaga, da lažje prestanemo prve trenutke. Mnogi se sprašujejo, zakaj ravno jaz in zakaj zdaj. Občutek žalosti in potrtosti sta pričakovani čustveni reakciji. Bolniki se prestrašijo svojih občutkov in se sprašujejo, ali so njihove reakcije še normalne. Pomembno je prepoznati mejo med doživljanjem, ki je ob spoprijemanju z boleznijo normalno, oziroma pretirano.
Bolnika je treba predvsem pripraviti, da sprejme dejstvo obstoja bolezni z vsemi spremljajočimi posledicami vred. Treba mu je pomagati dojeti, da ima pomoč, ki jo potrebuje in prejema, tudi objektivne meje, zaradi česar jo je treba dejansko razumeti le kot pomoč, in ne kot rešitev. Čudežev ni, zato je treba celotno dogajanje objektivizirati. Pozitiven rezultat, ki ga bolnik pogreša in pričakuje, je dragocenejši, če do njega pride postopoma in z objektivnimi posegi, kot če temelji na prepričanju, da se je "kar zgodilo". Pri tem lahko pomembno prispeva prav zdravnik, če med kontrolnimi pregledi, poleg diagnosticiranja obstoječega stanja bolezni, več pozornosti posveti razlagam in nasvetom, kako naj bolnik ukrepa glede težav, ki se pojavljajo.

Na oddeleku za psihoonkologijo lahko poiščete strokovno pomoč, tja lahko pridete brez napotnice, PSIHOONKOLOGIJA se nahaja v H stavbi ONKOLOŠKEGA INŠTITUTA. Psihoonkologija je veja medicine, ki povezuje, kot pove že izraz, psihiatrijo in onkologijo, torej skrb za dušo in telo. Pri nas je manj znana celo med osebami, ki so se soočile z diagnozo rak, čeprav je že kratkem razmisleku o tej bolezni jasno, da bolniki poleg telesnih doživljajo hude psihične preizkušnje, od strahu in obupa, depresije in tesnobe do različnih odzivov okolice na njihovo bolezen.
Na oddelek vas lahko usmeri osebni zdravniki ali onkolog. Na oddelku sprejemamo bolnike ne glede na to, kdaj so preboleli raka, morda tudi pred več leti, zato je pritisk na oddelek zelo velik. Obiščejo ga lahko tudi svojci bolnikov. Tam ste lahko v obravnavi individualno in /ali v skupini. Na oddelku lahko poiščejo pomoč kako bolniki, tako tudi njihovo svojci.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]