Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakDruštvo za boj proti raku : Odgovor


Društvo za boj proti raku
Branka Drk

 


Adenokarcinom pljuč,
10.11.2009

Diagnoza: nedrobnocelični rak levega zg.pljučnega režnja (T2N2M1b), metastaze v jetrih in kosteh. Zdravljenje: 3 krogi kemoterapije v kombinaciji s Tarcevo, od 29.9.09 samo Tarceva. Zadnja PET/CT preiskava: bistveno izboljšanje glede metastaz v mediastinumu in tudi v jetrih. Izboljšanje tudi v pljučih in v večini metastaz v okostju. Nekatere metastaze se niso izboljšale. Vprašanje: po začetnem navdušenju nad uspešnostjo zdravljenja sem padla v črno luknjo dvomov. Bolijo me kosti in sklepi, ponoči se zbujam (čutim cel skelet), pogost kašelj, tudi solzic v zadnjem tednu ne manjka. Tablet proti bolečinam (še ne) jemljem - 2x sem vzela Zaldiar, pa mi je bilo slabo. Kontrolo na OI imam 1.12.09. Obstajajo skupine, kjer si bolniki v živo izmenjajo izkušnje, nasvete? Bojim se, da s hrano (problem apetita je ostal) ne vnesem dovolj snovi, ki jih potrebuje telo, tabletam se izogibam iz strahu, da bi vplivale na zdravljenje s Tarcevo. Kako si lahko pomagam glede bolečih in otrplih sklepov in črnih misli (optimizem me je po pol leta trenutno čisto zapustil)? Skratka: malo sem se izgubila, pa ne vem, kam se naj obrnem. Čas pa tiktaka! Hvala za pomoč, vsem pa želim čim več sončnih dni!


Odgovor


Pozdravljeni, vidim, da ste dodobra seznanjeni s svojo boleznijo. Prepričana sem, da je rak bolezen telesa in duše, zato je potrebno zdraviti oboje. Za vaše telo je očitno dobro poskrbljeno, da pa nebi imeli črnih misli, da bi si nabrali pozitivne energije ki je nujna za dobro okrevanje se obrnite na PSIHOONKOLOGIJO, ki se nahaja v H stavbi ONKOLOŠKEGA INŠTITUTA. Psihoonkologija je veja medicine, ki povezuje, kot pove že izraz, psihiatrijo in onkologijo, torej skrb za dušo in telo. Pri nas je manj znana celo med osebami, ki so se soočile z diagnozo rak, čeprav je že kratkem razmisleku o tej bolezni jasno, da bolniki poleg telesnih doživljajo hude psihične preizkušnje, od strahu in obupa, depresije in tesnobe do različnih odzivov okolice na njihovo bolezen.
Na oddelek za psihoonkologijo lahko pridejo bolniki tudi brez napotnice, lahko pa jih tja usmerijo osebni zdravniki ali onkologi. Na oddelku sprejemamo bolnike ne glede na to, kdaj so preboleli raka, morda tudi pred več leti, zato je pritisk na oddelek zelo velik. Obiščejo ga lahko tudi svojci bolnikov. Tam ste lahko v obravnavi individualno in /ali v skupini.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]