Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakDruštvo za boj proti raku : Odgovor


Društvo za boj proti raku
Branka Drk

 


Cepljenje hpv (maternični vrat),
28.10.2008

Pozdravljeni stara sem 32 let in imam dva otroka ali mi svetujete cepljenje proti raku materničnega vratu (hpv) in ali še obstaja kakšna druga vrsta cepljenja proti raku na rodilih in dojkah ter kateremu koli raku (pljuča, želodec,črevesje,koži....).Če je možnost bi še vas vprašala kje mi svetujete da se cepim ali je pomembno kateri zdravnik ali sestra me cepi in na podlagi česa je cepivo narejeno ali lahko kratkoročno ali dolgoročno pusti kakšne stranske učinke. Za vaš odgovor se vam že v naprej najlepše zahvaljujem.


Odgovor


* Pred okužbo s HPV se je možno dodatno zaščititi s cepljenjem. Razvili so dve vrsti cepiva, cepivo ki vsebuje dva in cepivo, ki vsebuje vsebuje štiri genotipe HPV. Za štirivalentno cepivo je bilo s strani Evropske agencije za zdravila (EMEA) izdano dovoljenje 20.9.2006. Pri nas je na voljo od decembra 2006.
Cepljenje s štirivalentnim cepivom (proti štirim genotipom HPV: 6, 11, 16 in 18) je namenjeno preprečevanju hujših predrakavih sprememb (CIN 2, CIN 3) in raka materničnega vratu, hujših predrakavih sprememb zunanjega spolovila (VIN 2, VIN 3), kot tudi preprečevanju genitalnih bradavic.

Za dvovalentno cepivo je bilo s strani Evropske agencije za zdravila (EMEA) izdano dovoljenje 20.9.2007. Tudi pri nas je že na voljo.
Cepljenje z dvovalentnim cepivom (proti dvema genotipoma HPV: 16 in 18) je namenjeno preprečevanju predrakavih sprememb materničnega vratu hujše stopnje (CIN 2, CIN 3) in raka materničnega vratu.

* Čemu je cepljenje proti okužbi s HPV namenjeno?
Cepljenje s štirivalentnim cepivom je namenjeno preprečevanju predrakavih sprememb materničnega vratu hujše stopnje (CIN 2, CIN 3), raka materničnega vratu, predrakavih sprememb zunanjega spolovila hujše stopnje (VIN 2, VIN3), anogenitalnih bradavic (kondilomov), povzročenih z genotipi HPV 6, 11, 16 in 18.
Indikacija temelji na dokazu klinične učinkovitosti cepiva v populaciji žensk v starosti 16 do 26 let in na dokazu imunogenosti cepiva v skupini otrok in mladostnikov od 9 do 15 let. Klinična učinkovitost cepiva pri moških še ni bila ovrednotena.
Cepljenje se opravi s tremi odmerki cepiva (0, 2, 6 mesecev).

* Cepljenje z dvovalentnim cepivom je namenjeno preprečevanju predrakavih sprememb materničnega vratu hujše stopnje (CIN 2, CIN 3) in raka materničnega vratu, povzročenih z genotipoma HPV 16 in 18.
Indikacija temelji na dokazu klinične učinkovitosti v populaciji žensk v starosti 15 do 25 let in na dokazu imunogenosti cepiva v skupini deklet starih 10 do 14 let.
Klinična učinkovitost cepiva pri moških še ni bila ovrednotena.
Cepljenje se opravi s tremi odmerki cepiva (0, 1, 6 mesecev
* Cepivo je zelo učinkovito pri še ne okuženih ženskah, za preprečevanje okužb povzročenih s tistimi genotipi HPV, ki jih vsebuje. Obe cepivi (štirivalentno in dvovalentno) nudita zaščito pred okužbami z genotipoma HPV, ki povzročita do 70% vsega raka materničnega vratu, štirivalentno cepivo pa nudi zaščito tudi pred tistima genotipoma HPV, ki povzročita do 90% genitalnih bradavic. Cepljenje ne zdravi že obstoječih okužb s HPV in njihovih zapletov.
* Ali je cepivo proti okužbi s HPV učinkovito?
Cepivo je zelo učinkovito pri še ne okuženih ženskah, za preprečevanje okužb povzročenih s tistimi genotipi HPV, ki jih vsebuje. Obe cepivi (štirivalentno in dvovalentno) nudita zaščito pred okužbami z genotipoma HPV, ki povzročita do 70% vsega raka materničnega vratu, štirivalentno cepivo pa nudi zaščito tudi pred tistima genotipoma HPV, ki povzročita do 90% genitalnih bradavic. Cepljenje ne zdravi že obstoječih okužb s HPV in njihovih zapletov.

* Ali je cepivo proti okužbi s HPV varno?
Cepivo je bilo preizkušeno v več kliničnih raziskavah v različnih državah po svetu. Te raziskave so pokazale, da je cepivo varno. Tudi strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije so zaključili, da so trenutni dokazi o varnosti obeh cepiv proti HPV dobri. Najpogostejši neželeni učinek je kratkotrajna lokalna reakcija na mestu cepljenja. Pri do 10% cepljenih, se pojavi tudi prehodno zvišana telesna temperatura. Varnost cepiva bo potrebno redno spremljati tudi, ko bo cepivo že dlje časa v uporabi

Za preprečevanja raka na dojki nimamo cepiva, velja pa pravilo "NAJBOLJŠI PREGLED JE SAMOPREGLED DOJK VSAK MESEC".

ZA OSTALE RAKE PA VELJA, DA MORAMO POZNATI SVOJE TELO IN BITI DOVZETNI ZA SPREMEMBE KI SE DOGAJAJO V TELESU TER PRAVOČASNO POISKATI ZDRAVNIŠKO POMOČ.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]