Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakSaša Knez, univ.dipl.prav. : Odgovor


Saša Knez, univ.dipl.prav.
Pravno in nepremičninsko svetovanje

 
Dedovanje,
8.1.2016

Po očetu sem podedovala 4/6 hiše, 1/6 je podedoval moj polbrat, 1/6 pa njegova tedanja partnerka. Njegova tedanja partnerka je dobila tudi pravico dosmrtnega brezplačnega stanovanja in računa prostega hasnovanja (ne vem kaj ta beseda pomeni) v stanovanjski hiši in na vseh nepremičninah. Hiška je zelo majhna, gre za eno stanovanje. Imam partnerja in sina in živim v podnajemniškem stanovanju. Ali imam jaz kakršnekoli možnost, glede na to, da sem lastnica 4/6, da bi bivala v tej hiši. Ali lahko morebiti svoj delež prodam, ali lahko najamem kredit in dam hipoteko na svoj del hiše oz., če morata ostala dva lastnika 2/6 dati soglasje za najem kredita. Prosim vas, če mi pojasnite kakšne imam možnosti v zvezi s to hišo, ali jih do smrti njegove partnerke sploh nimam. Hvala za odgovor!


Odgovor


Spoštovani!

Kot solastnica dela nepremičnine, imate, v skladu s solastniškim deležem, vse pravice ki izvirajo iz lastništva nepremičnin. V nepremičnini lahko bivate, jo obremenite ali jo prodate. Glede obremenitve, se pozanimajte pri banki, kakšni so pogoji za vknjižbo hipoteke. Če se boste odločili za prodajo, imata solastnika predkupno pravico, če je ne izkoristita, lahko svoj delež prodate tretji osebi, pri tem vknjižena služnost dosmrtnega bivanja ostane.

Lep pozdrav
(odgvor na zastavljeno vprašanje ne predstavlja pravnega ali davčnega nasveta)

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]enje.com