Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakSaša Knez, univ.dipl.prav. : Odgovor


Saša Knez, univ.dipl.prav.
Pravno in nepremičninsko svetovanje

 
Zakonske določbe v večstanovanjskih stavbah,
8.8.2014 Beci

Pozdravljeni! Lepo Vas prosim za pomoč pri naslednjem problemu: Sem lastnica mansardnega stanovanja v "petorčku" z 7 lastniškimi stanovanji različnih velikosti. Ko je pred kratkim prišla pobuda za obnovo fasade na celotni hiši, sem bila z še enim lastnikom (tudi mansarde) proti tej investiciji, saj bi se mi tako stroški preveč povečali (investicijo bi odplačevali 10 let! iz za 20€ povečanega rezervnega sklada). To pa je za moj gmotni položaj nepredstavljivo, zato soglasja nisem podpisala. Prav tako nova fasada ne bo imela nobenega vpliva na moje stanovanje (manjša poraba toplote, boljša izolacija), kar so potrdili tudi izvajalci, ki naj bi dela izvajali. Torej bi morala 10 let plačevati po 20€ za nekaj kar mi ne bi prineslo NIČ! Vseskozi je bilo namreč rečeno, da potrebujejo 75% podpisov, da lahko projekt izpeljejo, torej vsaj 6 lastnikov. Ker pa soglasje ni podpisal še en, jih je torej samo 5, kar predstavlja 71%. Tako sem do danes mislila, da je projekt ustavljen in da se ne bo izvajal, vendar sem dobila obvestilo, da temu ni tako in da se dela normalno začnejo po pogodbenem planu, saj se teh 75% nanaša na podpise lastnikov glede na velikost stanovanj?? Sedaj pa me zanima: - ali je res, da lahko brez soglasja mene in soseda vseeno izpeljejo projekt in naju tako dobesedno prisilijo k plačilu nečesa, kar ne želiva? - kako se torej določa večina po zakonu? - ali imam sploh kakšno pravno podlago, da se izognem tej prisili? - kam oz. na koga naj se obrnem po pomoč, saj sem prepričana, da bodo želeli plan izsiliti, jaz pa si tega ne morem privoščiti? Vnaprej se Vam najlepše zahvaljujem za pomoč in Vas lepo pozdravljam.


Odgovor


Spoštovani!

Na podlagi Stanovanjskega zakonika (SZ-1) se lahko lastniki posameznih delov v večstanovanjski stavbi o poslih rednega vzdrževanja (zagotavljanje in ohranjanje pogojev za bivanje v skladu s predpisi o graditvi objektov) odločajo tako, da o zadevi pozitivno odloči večina etažnih lastnikov, torej soglasje vseh etažnih lastnikov, ki imajo skupaj več kot polovico solastniških deležev. Pri solastniških deležih morate paziti, saj se določajo tako, da se upošteva velikost posameznih stanovanj glede na celotno stavbo in ne morete reči da je pet lastnikov 71%, ker je to odvisno od velikosti posameznih stanovanj. Glede na to, da govorite o 75% solastniških deležev, verjetno to zahteva EKO sklad, ki bo subvencioniral izgradnjo fasade.
Če se etažni lastnik ne strinja s sprejetimi sklepi, je dolžan kljub temu upoštevati sklepe in poravnati vse obveznosti. V večstanovanjskih stavbah gre za nekakšno solidarnost - kot ste napisali, nova fasada ne bo imela na vaše stanovanje nobenega vpliva, po drugi strani pa bo v primeru da bo točila streha, najprej teklo k vam in to soseda iz pritličja ne bo nič motilo. Tako ste dolžni vsi lastniki nositi stroške za vse investicije.
Glede vašega gmotnega položaja, verjamem da se lahko z upravnikom dogovorite za daljše roke odplačevanja, upravniki namreč večinoma razumejo finančne težave lastnikov, le pogovoriti se je potrebno z njimi.
Če investicije ne želite, lahko poskusite sprožiti ustrezne postopke pri sodišču, ne znam vam pa povedati v kolikšni meri boste uspešni, jaz bi se sklicevala na to, da ne gre za posel rednega vzdrževanja pač pa izrednega, za kar je po zakonu potrebna 100% večina...

Lep pozdrav

(odgvor na zastavljeno vprašanje ne predstavlja pravnega ali davčnega nasveta)

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]