Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakSaša Knez, univ.dipl.prav. : Odgovor


Saša Knez, univ.dipl.prav.
Pravno in nepremičninsko svetovanje

 
Prodaja parcel,
24.6.2014

Pozdravljeni! Imam problem v povezavi s prodajo parcel, in upam, da mi boste lahko svetovali. Zadeva je sledeča: po umrli materi sem podedovala tri parcele, ki jih sedaj prodajam. 1. Za eno parcelo sem že dobila kupca, ki ima kot prvi sosed tudi predkupno pravico. Dogovorila sva se glede cene in tega, da bo on uredil postopek same prodaje ter s tem prevzel tudi vse stroške, ki iz tega izhajajo. Njegova odvetnica mi je poslala ponudbo, skupaj s pooblastilom, s katerim bi naj pooblastila odvetnika za zastopanje mene v tej zadevi. Zanima me, ali odvetnika sploh potrebujem? Kolikor vem, lahko postopek prodaje tudi sama vodim oz. ne razumem, zakaj bi ga potrebovala, če je vse dogovorjeno in bi naj odvetnica kupca pripravila vse potrebne dokumente in vodila postopke, ki jih je potrebno opraviti. Če prav razumem, sem v primeru zastopstva dolžna odvetnika plačati. Koliko to znese? 2. Pri eni od parcel se je pojavil problem, ker soseda, ki ima predkupno pravico, trdi, da je to parcelo že več kot 30 let nazaj kupila. V vseh maminih dokumentih kakšne kupoprodajne pogodbe, ki bi to potrjevala, nisem našla. Še več - prodaja/nakup bi naj bila izvedena v letu 81, in sicer z mojim dedkom (maminim očetom). Gospa mi je navedla številko nekega dokumenta. Sodišče sem prosila za vpogled, in izkazalo se je, da se gre za odločbo iz leta 81 o parcelaciji, in res je bila ta parcela, ki je sedaj predmet spora, dodeljena možu te gospe. Drugi dokumenti ne obstajajo. Podroben izpis iz zemljiške knjige tudi ne kaže kakršnekoli aktivnosti ne tej parceli. Gospa se je odločila, da bo zadevo predala odvetnici, s katero sem tudi govorila in sva naslednji teden dogovorjeni za sestanek - ker menda pa ima gospa nek na roko napisan papir, iz katerega je razvidno, da je njen mož to parcelo takrat kupil. Zanima me, kaj iz tega sledi? Kaj je najbolje, da storim - vztrajam pri lastništvu, ali pustim, da gre zadeva na sodišče? Koliko je na roko napisan papir relevanten v takšnem sporu? Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. Lep pozdrav!


Odgovor


Pozdravljeni!

1. Prodajo določene nepremičnine lahko načeloma uredite sami, odvetnik vam samo pripravi pogodbo, ki jo vi nato lastnoročno podpišete. Ne vem, zakaj vam je odvetnik poslal pooblastilo za zastopanje, mogoče samo da lahko opravlja za vas posamezna dejanja pri pristojni dacvčni upravi. Na vašem mestu bi odvetnika poklicala in ga vprašala o namenu pooblastila in ali so s tem povezani kakšni stroški, pred tem pa pooblastila ne podpisujte.

2. To vprašanje je nekoliko bolj kompleksno. Pri nas velja načelo zaupanja v zemljiško knjigo - lastnik nepremičnine naveden v zemljiški knjigi, naj bi bil tudi dejanski lastnik. Če nekdo pridobi lastninsko pravico na določeni nepremičnini, pa mora poskrbeti da se le ta vpiše v zemljiško knjigo. Vaša soseda za to ni poskrbela, kar pa ne pomeni, da določena pogodba za prenos lastnine ne obstaja. Na vašem mestu bi se dobila z odvetnico omenjene gospe in vpogledala za kakšno listino gre, nato pa vam bo povedala kaj soseda sploh želi. Glede na to pa, da je parcelo med tem že podedovala vaša mati in jo verjetno imela vseskozi v dobroverni posesti, prav tako pa ste jo v posest dobili vi, bi morda lahko govorili o priposestvovanju lastninske pravice... Možnosti je torej več, najprej se dobite z odvetnico, nato pa se boste odločili o nadaljnih korakih.

Lep pozdrav

(Odgovor na zastavljeno vprašanje ne pomeni pravnega ali davčnega nasveta)

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]