Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakSaša Knez, univ.dipl.prav. : Odgovor


Saša Knez, univ.dipl.prav.
Pravno in nepremičninsko svetovanje

 
Prodaja skupnih podstrešnih prostorov,
30.1.2014

Zanima me, kdo dobi denar za prodajo prostorov v podstrešju stavbe, ki se potem spremenijo v stanovanja. Namreč, v našem stanovanjskem bloku je dozidan nadstrešek oziroma dvignjena streha in s tem je pridobljen prostor za dodatna več sobna stanovanja. Na naše podstrešje so se doselili novi stanovalci, ki so prostore kupili (ne vem od koga) in si dozidali stanovanja ter uvedli talno ogrevanje, katero ni možno z delilnikom meriti in s tem smo ostali stanovalci primorani plačevati ogrevanje za nove lastnike stanovanj. Na zadnjem sestanku hšnega sveta so ti isti lastniki zahtevali, da se jim iz skupnega sklada izplača za dogradnjo protupožarnih steh, katere po zakonu morajo imeti. Prosim povejte mi, kdo je v našem primeru lastnik podstrešja, oziroma kako se prodajajo taki prostori če je v bloku večina stanovanj v lasti posameznikov. Le nekaj stanovanj je neprofitnih. V naprej se zahvaljujem!


Odgovor


Spoštovani!

Zadeva o kateri sprašujete je dokaj kompleksna. Glede podstrešja je tako, da je to po navadi skupni prostor, na katerem imajo vsi lastniki solastnino (kot na hodnikih, strehi, dvorišču, stopniščih). Bistveno vprašanje pri vas je, kako je bil pripravljen etažni načrt - kdo je bil v tem načrtu vpisan kot lastnik podstrešja? Sostanovalci, ali kot je bolj verjetno, nekdo tretji? Če niste bili vpisani solastniki, je ta tretji kot lastnik, svoj delež prodal, kar pravno ni sporno, saj pri nas velja načelo zaupanja v zemljiško knjigo in kupec je na podlagi tega načela kupil nepremičnino od lastnika, ki je bil vpisan v zemljiško knjigo. Predlagam vam, da se o vsem pogovorite z upravnikom stavbe in pregledate akt o ustanovitvi etažne lastnine, kje je prišlo do napake, ali pa je bil ta ki je podstrešje prodal, že pred vzpostavitvijo etažne lastnine, lastnik nepremičnine, kar je seveda izkazoval z določenimi listinami (pogodbami), ali pa je prišlo dejansko do napake in bi podstrešje moralo postati skupni del stavbe.

Lep pozdrav
Saša Knez


(odgovor na zastavljeno vprašanje je informativne narave in ne pomeni pravnega ali davčnega nasveta)

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]