Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakSaša Knez, univ.dipl.prav. : Odgovor


Saša Knez, univ.dipl.prav.
Pravno in nepremičninsko svetovanje

 
Financiranje in uporaba dela hiše,
21.11.2013 jana

Pozdravljeni! V prej nedokončani hiši staršev sem se odločila urediti svoje stanovanje. Moje stanovanje zajema komplet mansardo in nekje 1/5 prostorov v eni etaži nižje ter svoj lasten vhod in souporabo ceste ter dela dvorišča. Radi bi napisali, da bo ta del hiše kasneje v moji lasti, hkrati pa bi radi nekako napisali, da vse v ta del financiram jaz in hkrati /po domače/ povedano držim roko nad tem delom hiše, da se nekako zasčitim. Se da to rešiti kar pri notarju? In kaj vse se potrebuje od dokumentacije za to začasno ureditev?


Odgovor


Spoštovani!

Vaše vprašanje je precej kompleksno, saj se v njem prepleta več elementov. Najprej bi se dotaknila vlaganja v tujo nepremičnino - na podlagi Stvarnopravnega zakonika (SPZ), lahko graditelj (v tem primeru vi) od lastnika nepremičnine (staršev) zahteva tisto za kar je bil obogaten - seveda v primeru, da izgubite posest na nepremičnini. SPZ pa dopušča možnost, da se graditelj in lastnik dogovorita o nastanku solastnine na nepremičnini - lastnik mora izstaviti listino za vpis lastninske pravice v Zemljiško knjigo. Tako vam predlagam, da si shranjujete vse račune za vlaganja, ki ste jih na nepremičnini opravili, če bi kadarkoli prišlo do sporov.
Ko pišete, da bi želeli da bo ta del hiše kasneje v vaši lasti, ne vem na kateri čas mislite? Če bo to po smrti staršev (lastnikov nepremičnine), lahko starša to napišeta v oporoki. Če bi želeli lastništvo prenesti prej, lahko to naredite z darilno, izročilno pogodbo ali kakšno drugo pogodbo, katere učinki se lahko vpišejo v zemljiško knjigo. Za konkretnejši odgovor in razlago drugih možnosti, pa bi potrebovala več informacij.

Lep pozdrav

(odgovor na zastavljeno vprašanje je informativne narave in ne pomeni pravnega ali davčnega nasveta)

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]