Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakSaša Knez, univ.dipl.prav. : Odgovor


Saša Knez, univ.dipl.prav.
Pravno in nepremičninsko svetovanje

 
Ureditev meje,
7.11.2013 Tanja

S sosedom imamo skupno mejo. On na svoji strani ne čisti in zarašča. Vse to sili na mojo stran in mi povzroča škodo. Zanima me koliko stran od meje lahko zahtevam od soseda, da počisti na svoji strani?


Odgovor


Spoštovani!

Po Stvarnopravnem zakoniku (v nadaljevanju SPZ) se domneva da so stvari, ki so namenjene označitvi meje (drevesa, pregrade), skupna last lastnikov sosednjih nepremičnin. Soseda jih morata vzdrževati na krajevno običajen način in si pri tem deliti stroške. Če pa gre za drevesa in grmovje, ki iz sosedove nepremičnine segajo na vašo nepremičnino, morate soseda pozvati, da te veje očisti (očistiti mora vse do meje). Če tega po pozivu sosed ne bo storil, lahko veje dreves in korenine odstranite sami. To ne velja, če je meja med nepremičninami v gozdu ali če je s posebnim predpisom drugače določeno (v zadnjem primeru imate pravico do odškodnine). Upam da vam bo odgovor v pomoč, za kakšen konkretnejši nasvet, pa bi morala celotno situacijo bolje poznati.

Lep pozdrav

(odgovor na zastavljeno vprašanje je informativne narave in ne pomeni pravnega ali davčnega nasveta)

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]