Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 613

Velenje.com : Zdravniška linijadr. Sonja Levak Hozjan : Odgovor


dr. Sonja Levak Hozjan
Zdravnica, specialistka ginekologije in porodništva

 


Aldactone,
26.8.2002 Lara

Pozdravljena dr. Sonja! Stara sem 24 let in imam nekako od 16. leta dalje težave s prekomerno poraščenostjo kar mi je zadalo nemalo duševnih bolečin. Po nasvetu dermatologinje, ki je lasersko zdravila hirzutizem, sem odsla na hormonske preiskave, kjer so ugotovili nekoliko zvisan nivo androgenih oz. moskih hormonov. Gonadotropin in PRL (kaj pomeni kratica ne vem) so bili v mejah normale. Po nasvetu endokrinologinje sem začela zdravljenje z Aldacton kapsulami, 100mg 1×dnevno 21 dni čemur sledi 7-dnevni premor. Sedaj tablete jemljem že 5 mesecev. Rada bi vas vprašala kako dolgo ponavadi traja takšno zdravljenje in kako dolgotrajen je efekt? Ali lahko ima spironolakton kakšne trajne posledice, predvsem iz ginekološkega vidika?Naj še omenim, da imam od januarja 2001 vstavljeno Mireno, prej sem 4.leta jemala Diane 35, ki so pa mi povzročale težave z glavoboli, nošenjem kontaktnih leč ter upadom libida, pa tudi poraslost je ostala nespremenjena. A je jemanje Aldactona varno ob vstavljeni Mireni? Najlepše hvala za Vaš odgovor!


Odgovor


Draga Lara!
Jemanje Aldactona ob vstavljeni Mireni ni nevarno, saj potrebuješ zanesljivo zaščito, kar ti ta maternični vložek zagotavlja. Nivo androgenov je v krvi žensk različen in če je veliko višji se pokaže z večjo poraščenostjo. Ker so gonadotropini in prolaktin (PRL) hormoni, ki jih tvori žleza hipofiza v možganih normalni pomeni, da tvoje žensko telo deluje povsem v redu. Do kdaj bo zdravljenje s spironolaktonom nujno ti žal ne morem odgovoriti a boš verjetno imela kontrolo testosterona v krvi še večkrat.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]