Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Neupravičen odtegljaj pri plači,
17.5.2016 dedek

Spoštovani, delam v privat podjetju, star sem 57 let. V podjetju delam že par let in nikoli nisem imel težav. Že dva meseca pa mi od plače odtegujejo zneske, češ, sem zamujal na delo, sem delal škart ipd, na kar me ni nihče opozoril, ampak so mi pisali minuse, nato pa so šli ti minusi v obračun pri plači, kar pomeni, da so mi odtrgali del plače. Ali je to sploh zakonito? Ali mi lahko delodajalec brez opozorila odtrga del plače? Ker sem napisal pritožbo in jo nesel vodju proizvodnje, je le-ta poklical preddelavce, da se izjasnijo, vendar ni imel nihče jasnega odgovora. Ker se plača obračunava za 1 mesec nazaj, so mi odtrgali za marec v aprilu in smo se na sestanku dogovorili, da je potrebno delavca 5x opozoriti ustno, šele nato se lahko dodeli minus. Vendar se je vsa zgodba včeraj ponovila. Dobil sem samo papir - obvestilo, da so mi zaradi "nezanesljive" prisotnosti na delovnem mestu izrekli opomin, in mi spet odtrgali od plače? Kaj lahko naredim oziroma na koga se naj obrnem? Sindikata lastnik ne dovoli v svojem podjetju, prav tako ne dovoli sveta delavcev. Denarja za odvetnika nimam, pa tudi bojim se, da bom ostal brez dela. Najlepša hvala za odgovor in pomoč.


Odgovor


Pozdravljeni!

Lahko se obrnete na pomoč na delovno inšpekcijo, sicer pa skladno s 136. členom ZDR-1 zadrževanje in pobot plačil ni dovoljen. Delodajalec lahko zadrži izplačevanje plače delavcu samo v zakonsko določenih primerih, neveljavna pa so tudi vsa določila pogodbe o zaposlitvi, ki določajo druge načine zadrževanja izplačil. Delodajalec svoje terjatve do delavca brez njegovega pisnega soglasja ne sme pobotati. V primeru, da izpolnjujete pogoje sta upravičeni tudi do brezplačne pravne pomoči odvetnika, na podlagi odločbe sodišča.

Lep pozdrav, odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]