Velenje.com uporablja pikotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter pikotke zunanjih partnerjev, s katerimi beleimo statistiko obiska. Ve o pikotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglaa, z uporabo pikotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Koroec : Odgovor


Odvetnica Tanja Koroec
Odvetnica

 


Neupravien odtegljaj pri plai,
17.5.2016 dedek

Spotovani, delam v privat podjetju, star sem 57 let. V podjetju delam e par let in nikoli nisem imel teav. e dva meseca pa mi od plae odtegujejo zneske, e, sem zamujal na delo, sem delal kart ipd, na kar me ni nihe opozoril, ampak so mi pisali minuse, nato pa so li ti minusi v obraun pri plai, kar pomeni, da so mi odtrgali del plae. Ali je to sploh zakonito? Ali mi lahko delodajalec brez opozorila odtrga del plae? Ker sem napisal pritobo in jo nesel vodju proizvodnje, je le-ta poklical preddelavce, da se izjasnijo, vendar ni imel nihe jasnega odgovora. Ker se plaa obraunava za 1 mesec nazaj, so mi odtrgali za marec v aprilu in smo se na sestanku dogovorili, da je potrebno delavca 5x opozoriti ustno, ele nato se lahko dodeli minus. Vendar se je vsa zgodba veraj ponovila. Dobil sem samo papir - obvestilo, da so mi zaradi "nezanesljive" prisotnosti na delovnem mestu izrekli opomin, in mi spet odtrgali od plae? Kaj lahko naredim oziroma na koga se naj obrnem? Sindikata lastnik ne dovoli v svojem podjetju, prav tako ne dovoli sveta delavcev. Denarja za odvetnika nimam, pa tudi bojim se, da bom ostal brez dela. Najlepa hvala za odgovor in pomo.


Odgovor


Pozdravljeni!

Lahko se obrnete na pomo na delovno inpekcijo, sicer pa skladno s 136. lenom ZDR-1 zadrevanje in pobot plail ni dovoljen. Delodajalec lahko zadri izplaevanje plae delavcu samo v zakonsko doloenih primerih, neveljavna pa so tudi vsa doloila pogodbe o zaposlitvi, ki doloajo druge naine zadrevanja izplail. Delodajalec svoje terjatve do delavca brez njegovega pisnega soglasja ne sme pobotati. V primeru, da izpolnjujete pogoje sta upravieni tudi do brezplane pravne pomoi odvetnika, na podlagi odlobe sodia.

Lep pozdrav, odvetnica Tanja Koroec

 

<< Nazaj na spisek vpraanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]