Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Davek od prodaje nepremičnine,
4.4.2016 Dejan

Podedoval sem stanovanje v vrednosti 50 tisoč evrov. Plačal davke kot drugi dedni red. Zanima me kakšen bo davek od prodane nepremičnine, če le to takoj prodam? Hvala za odgovor! Lep pozdrav!


Odgovor


Spoštovani!

Plačati boste morali davek na promet nepremičnin v višini 2 % prodajne vrednosti, ter davek od dobička, ki pa je odvisen od tega kako dolgo imate nepremičnino v lasti. Davčna osnova od dobička iz kapitala je razlika med vrednostjo kapitala ob odsvojitvi (npr. prodaji) in vrednostjo kapitala ob pridobitvi (dedovanje). Stopnja davka, določena v višini 25 odstotkov, se na vsakih dopolnjenih pet let zmanjšuje (po petih letih bo stopnja 15 odstotkov, po desetih letih 10 odstotkov, po petnajstih letih 5 odstotkov), po 20 letih lastništva tega davka ni več. Davčna osnova se zniža za 1 % normiranih stroškov, za plačan davek na promet nepremičnin ali davek na dediščine in darila ter za dejanske stroške, ki jih je zavezanec imel zaradi vlaganje v obnovo nepremičnine. To je potrebno dokazovati z računi. Če posameznik prodaja stanovanje ali stanovanjsko hišo (ki ima največ dve stanovanji, s pripadajočim zemljiščem), kjer je imel stalno prebivališče in ga je imel v lasti ter je tam dejansko bival vsaj zadnja tri leta pred prodajo, je zavezanec samo za davek na promet nepremičnin (2 % davek), ne pa tudi za dohodnino od dobička. Za več informacij pa predlagam, da se obrnete neposredno na finančno upravo.

Lep pozdrav, odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]