Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Neplačan letni dopust zaradi bolniške,
20.5.2015 Tone

Imel bi vprašanje glede dopusta, katerega nisem mogel izkoristiti zaradi nastopa bolniškega staleža pred upokojitvjijo oziroma čakanje na borzi 23 mesecev. Gre za 19 dni dopusta. Pogodba - nesposobnost mi je potekla 31.12.2014. Delovna doba 39 let, 1 mesec. Odpravnino sem dobil. Hvala za odgovor in lep pozdrav.


Odgovor


Spoštovani!

Iz vaše objave lahko razberem, da vam je pogodba o zaposlitvi prenehala iz razloga nesposobnosti, pred tem pa ste bili v bolniškem staležu. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), kot tudi sprejeta večinska sodna praksa navajata, da je delavec ob prenehanju delovnega razmerja upravičen do denarnega nadomestila zaradi neizkoriščenega letnega dopusta v primeru, da ta dopusta ni mogel izkoristiti zaradi objektivnih razlogov pred prenehanjem. Iz vaše objave ni mogoče razbrati, kdaj ste nastopili bolniški stalež. V kolikor ste bili v bolniški pred vročitvijo odpovedi pogodbe o zaposlitvi, bi vam načeloma nadomestilo pripadalo, v kolikor pa ste bili v staležu po prejemu odpovedi in bi objektivno v času trajanja odpovednega roka lahko koristili letni dopust, pa ga niste, pa do nadomestila žal niste upravičeni. Za natančnejši odgovor pa bi potrebovala nekoliko več podatkov.

Lep pozdrav, odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]