Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Darilo kot plačilo,
5.3.2015

Z očetom sem živel v skupnem gospodinjstvu v hiši, katere sva bila solastnika vsak do 1/2. Oče v teku življenja ni plačeval elektrike, vode itd, ampak sem vse stroške kril jaz, ker se nisem želel z očetom prepirati oz. ga obremenjevati s tem, ker je bil že star. Ko sva se neki dan o tem pogovarjala, sva prišla do sklepa, da mi bo (kljub temu, da terjatev, če bi ga terjal za doplačilo, zastara v 5 letih (če se ne motim), podaril eno in edino parcelo, kar je tudi storil. V pogodbo sva/je zapisal, da mi parcelo podari, ker ni plačeval vseh prej naštetih pritiklin-komunalij. Vprašanje: ali je omenjena podarjena parcela (s katero je poravnal svoj dolg) lahko predmet dedovanja (nujni delež), če bi dediči to zahtevali (imam še brata, ki bo to verjetno želel)?


Odgovor


Pozdravljeni!

Pri ugotavljanju obsega zapuščine in nujnih deleže se upoštevajo tudi vrednosti daril, ki jih je zakoniti dedič prejel za časa življenja zapustnika. V kolikor je v darilni pogodbi zapisano, da parcelo podari , ker ni plačeval stroškov, se boste morali sklicevati, da je dejansko bila odplačna pogodba, kar bo tudi potrebno dokazati. Sicer pa nimam podatka o tem, ali je bila pogodba tudi overjena po notarju. Za natančnejšo razlago pa bi seveda bilo potrebno pregledati sestavljeno pogodbo.

Lep pozdrav, odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]