Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Predsednik društva - odgovornost,
23.1.2015 franc

Leta 2000 smo ustanovili društvo in poslovali s raznimi storitvami in tudi bili davčni zavezanci. Pri pregledu poslovanja je prišlo do kršitve in sedaj tudi do denarne kazni za društvo in za predsednika. Predsednik kot fizična oseba bo kazen poravnal, ali mora tudi poravnati kazen za društvo, ali jamči s svojim premoženjem on, ali društvo s svojim kapitalom, ki ga je pa premalo za kazen? Ali so člani društva tudi odgovorni poravnat dolg? Ali lahko gre društvo ob taki kazni v stečaj, če ne more poravnat dolga do države? Hvala za odgovor.


Odgovor


Pozdravljeni!

Za odgovor na vaše vprašanje bi bilo potrebno pregledati akte društva, sicer pa veljajo določila Zakona o društvih, ki določa v 6. členu:
(3) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka, za obveznosti društva odgovarjajo solidarno in z vsem svojim premoženjem tudi njegove odgovorne osebe, ki so v svojo korist ali korist koga drugega zmanjšale premoženje društva ali s preusmeritvijo poslovanja oziroma finančnih tokov na drugo obstoječo ali novoustanovljeno pravno osebo ali fizično osebo preprečile povečanje premoženja, čeprav so vedele, da društvo ne bo moglo poravnati obveznosti tretjim osebam. Odgovorne osebe odgovarjajo do višine oškodovanja društva, ki so ga povzročile s svojim ravnanjem.

(4) Za obveznosti društva v primerih iz prejšnjega odstavka solidarno odgovarja tudi fizična ali pravna oseba, ki je z ravnanji odgovornih oseb pridobila premoženjsko korist, do višine pridobljene premoženjske koristi."

Lep pozdrav, odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]