Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Obnova fasade,
21.12.2014 Laura

Pozdravljeni! V bloku nas je 5 stanovalcev. Vsi razen enega imamo skupnega upravnika in varcujemo v rezervni sklad. Radi bi prenovili fasado vendar petega stanovalca ne moremo prepričati v to. Ali lahko predovimo fasado povsod, razen na njegovem delu? Ali nas lahko toži zaradi poseganja v skupno lastnino? Naj povem da je blok star in zelo dotrajan in je nujno potreben prenove saj nam stanovanja plesnijo. Kaj lahko sploh se naredimo?


Odgovor


Pozdravljeni!

Glede na navedeno v vprašanju bi prenova fasade lahko predstavljala posel rednega upravljanja v smislu 25. člena stanovanjskega zakona. 2. odstavek 25. člena SZ-1 določa, da se za posle rednega upravljanja štejejo tudi posli vzdrževanja večstanovanjske stavbe, za vzdrževanje pa se, kot to izhaja iz 4. odstavka 25. člena SZ-1, šteje izvedba vseh del v skladu s predpisi o graditvi objektov ter zagotavljanje delovanja sistemov varstva pred požarom in drugih ukrepov za zaščito in reševanje. Vzdrževanje objekta definira Zakon o graditvi objektov v 10. točki 1. odstavka 2. člena, ki določa, da je vzdrževanje objekta izvedba del, s katerimi se ohranja objekt v dobrem stanju in omogoča njegova uporaba, obsega pa tako redna vzdrževalna dela kot tudi investicijska vzdrževalna dela in vzdrževalna dela v javno korist. Skladno s 1. in 2. odst.25. člena pa so vzdrževalna dela posli rednega upravljanja, za katera je potrebno soglasje solastnikov, ki imajo več kot polovico solastniških deležev. Za natančnejši odgovor pa bi bilo potrebno poznati več podrobnosti, na podlagi teh pa pregledati tudi obstoječo sodno prakso.

Lep pozdrav, odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]