Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Služnost na dovozni poti,
5.9.2014

S solastnikom zemljišča sva si parcelo razdelila na 1/2 in postavila mejnike. Sam sem si na tej polovici zgradil malo hišico (v soglasju) in si tudi zgradil dovozno pot. Solastnik svoje polovice ni obdeloval, niti ga ni zanimala dovozna pot. Pri sodni razdelitvi pa je solastnik zahteval služnost na dovozni poti zase in za vse njegove pravne naslednike in sicer peš hoje, vožnje z avtomobilom in kamionom. Sodišče mu je služnost dodelilo in to se je vpisalo v zemljiško knjigo. Lastnik parcele je bil v 5 letih na parceli 2x. Parcela je zapuščena. Ali zaradi tega dejstva lahko podam zahtevo po ukinitvi služnosti na dovozni poti?


Odgovor


Pozdravljeni!

Stvarnopravni zakonik določa načine in pogoje za prenehanje služnostne pravice in sicer:
Prenehanje na podlagi pravnega posla

221. člen
Služnost lahko preneha na podlagi pravnega posla med lastnikoma gospodujoče in služeče nepremičnine in z izbrisom iz zemljiške knjige.

Prenehanje na podlagi odločbe

222. člen
(1) Lastnik služeče stvari lahko zahteva, naj stvarna služnost preneha, če postane nekoristna za uporabo gospodujoče stvari ali če se bistveno spremenijo okoliščine, v katerih je bila ustanovljena.
(2) Stvarna služnost preneha z dnem, ko postane sodna odločba pravnomočna, odločba upravnega organa pa dokončna.
Prenehanje na podlagi zakona

223. člen

Stvarna služnost preneha:
- če se lastnik služeče stvari upre njenemu izvrševanju, lastnik gospodujoče stvari pa svoje pravice tri leta zaporedoma ne izvršuje;
- če se ne izvršuje v času, potrebnem za njeno priposestvovanje;
- če je gospodujoča oziroma služeča stvar uničena.

Katera zakonska določba bi v vašem primeru prišla najbolj v poštev pa bi bilo potrebno ugotoviti ob preučitvi celotnega dejanskega stanja vašega problema.

Lep pozdrav, odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]