Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Dediščina in izvršba,
20.5.2014 DARINKA

Po pokojni mami sva s sestro podedovala le vsak po 45,00 EUR (stanje na hranilni knjigi), pa še ta znesek sva podarila njenemu partnerju. Sedaj sva prejela že 2 izvršbi, saj je imela mama kar nekaj dolgov, ki sedaj terjajo naju (čeprav nisva hotela prejeti ničesar - sodnica naju ni opozorila, da bi se morala dediščini odpovedati, ne pa prejeti in ju nato podariti njenemu partnerju). Na prvo izvršbo sva se skupaj pritožila, še v istem mesecu sva prejela že drugo izvršbo. Zanima naju: - ali se morava tudi na to in vse naslednje izvršbe pritožiti (bojiva se, da bo sklep o izvršbi postal pravnomočen in bova imela nato probleme z blokado na najinih TRR) - ali bova morala za vsako pritožbo plačati sodno takso - višina je verjetno višja od dediščine, ki je sploh nisva prejela (sodišče navaja, da sva zavezana kot solidarna dediča poravnati terjatve do višine prejete dediščine) - ali bi bilo bolje nakazati upniku 45 €, potrdilo pa dostaviti sodišču - kako naj reagirava pri vseh naslednjih prejetih izvršbah Prosiva za pomoč, saj vedno dobiva drugačne odgovore. Tudi na sodišču na izvršilnem oddelku nama niso znali ali hoteli pomagati. Veva le to, da sva napako naredila na sodišču, ker se nisva odrekla dediščini, čeprav bi naju sodnica lahko opozorila na razliko ali dediščino podariš naprej ali se je odrečeš. Na obravnavi sva ji jasno povedala, da nočeva ničesar (kot otroka nisva živela pri mami, ni naju preživljala oz. skrbela za naju,...). Za vsakršno informacijo se vam res iskreno zahvaljujeva.


Odgovor


Pozdravljeni!

Kot dedič za dolgove zapustnika odgovarjate z vsem svojim premoženjem vendar do višine vrednosti podedovanega premoženja (45 €). Seveda boste morali vložiti ugovore zoper vse sklepe o izvršbi, ker če boste zamudili roke oziroma zoper sklepe ne boste vložili ugovora bodo ti postali pravnomočni in vas bodo terjali za vse, kar je v sklepu o izvršbi navedeno in seveda temu lahko sledijo tudi blokade računov. Tudi sodne takse bo potrebno plačevati zato vam predlagam, da prvemu upniku poravnate obveznost do višine podedovanega premoženja, in se v ugovorih sklicujete na zgoraj navedeno z dokazilom o tem, da se je vrednost podedovanega že izčrpala.

Lep pozdrav, odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]