Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Prevoz na delo in z dela,
22.10.2013 Sašo

Pozdravljeni, Problematika v podjetju: Septembra 2010 sem se zaposlil v podjetju, kjer sem na razgovoru omenil za povračilo potnih stroškov (relacija Velenje-Ljubljana) in so mi odgovorili da bodo uredili tako, da bosta obe strani zadovoljni (jaz in delodajalec). Takrat so mi odobrili povrnitev stroškov mesečne vozovnice za avtobus. Ker sem bil mnenja da avtobus prepozno pride v Ljubljano (7:45) in da do 8:00 moram biti na delovnem mestu sem zahteval povrnitev stroškov prevoza z osebnim avtom (kar pa res znese nekoliko več). Po ugotovitvah prevozom z vlakom nisem imel možnosti saj je vožnja iz VE do LJ 2,5h predolga in prav tako prvi vlak pripelje malo pred 8:00 so mi ponudili možnost prevoza z osebnim avtom do Celja in nato povrnitev stroškov mesečne vozovnice vlaka. Takrat sem omenjeno sprejel saj je mesečni prihodek povrnitve stroškov nekoliko povečal (vendar prevoz ni bil realen - prav tako bi vožnja trajala v eno smer 2h). Kljub prepričevanju moje šefice (vodja oddelka) da zahteva zaradi dinamike dela da sem prej v službi in omenjeno predlagala pravni službi in direktorju, mi nadaljnjih postopkov niso upoštevali in mi obračunavali kot sem nazadnje napisal. S februarjem letošnjega leta pa so v sklopu krovne službe (SŽ) podali odločitev da bodo vse ki se vozijo iz drugih mest obravnavali enako in jim podali mesečno karto za prevoz z vlakom + povrnjene stroške do najbližje železniške postaje. Pri meni je ostala varianta osebni avto VE-CE in naprej z vlakom. Ker menim, da omenjena vožnja ni realna (vožnja v eno smer 2h, skupaj 4h), me zanima, kakšne pravice ima delavec glede prevoza na delo. Noben zakon omenjenega ne obravnava in ne opisuje čas trajanja poti v služb in iz nje. Dejansko se vozim s svojim avtom, kateri mi prestavlja velik strošek tako gorivo in amortizacija tako pa tudi kredit za avto, katerega sem kupil v ta namen da se vozim v službo. Kaj lahko še uredim oz. storim da se povrnejo stroški prevoza v denarni obliki? Karto za prevoz z vlakom sem vrnil, ker mi ne koristi z dopisom, a nisem prejel nobenega odgovora. Hvala za razlago in vas lepo pozdravljam. Lep pozdrav!


Odgovor


Pozdravljeni!

Povrnitev stroškov prevoza na delo običajno podrobneje ureja kolektivna pogodba na ravni dejavnosti, ki velja za delodajlaca. Ne vem , če sem prav razumela kdo je vaš delodajalec (SŽ) vendar predlagam, da vpogledate vsebino Kolektivne pogodbe za dejavnost železniškega prometa oz. druge ustrezne kolektivne pogodbe.

Lep pozdrav, odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]