Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Nadurno delo zajeto v bruto plačo,
28.8.2013 Franci

Pozdravljeni, Zanima me, ali je možno, da podjetje v pogodbo od delovnem razmerju vpiše sledeče: "Dodatki za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa (nočno delo, nadurno delo, delo v nedeljo,ipd.) ter dodatki za posebne pogoje dela, ki izhajajo iz posebnih obremenitev pri delu, so že vsebovani oziroma upoštevani v osnovni plači. Delavcu pripada dodatek za delovno dobo v skladu s kolektivnimi pogodbami, ki zavezujejo delodajalca." Namreč to pomeni, da nadurno delo ni dodatno plačano, nedeljsko delo je enako vrednoteno kot delo med tednom itd... Ali delaš 150 ur ali 200 ur, je praktično vseeno. Je s tem kršen kakšen zakon, akt ... ? Seveda bi rad da se moje nadurno delo iplača kot dodatek k plači. Hvala za vaš odgovor.


Odgovor


POzdravljeni!

126. člena ZDR-1 določa, da je plača sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. v 127. členu pa je določeno, da je višina dodatkov lahko določena v kolektivni pogodbi v nominalnem znesku ali v odstotku od osnovne plače za polni delovni čas oziroma ustrezne urne postavke.
Te postavke bi morale v plači biti ločeno predstavljene.
Predlagam, da vpogledate še kolektivno pogodbo, ki velja za vašega delodajalca, tam so običajno te stvari še bolj podrobno določene.

Lep pozdrav, odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]