Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Zemljiški dolg,
22.5.2013

Zanima me ali ima sosed, ki je kmet in meji na parcelo prednost pri odkupu parcele, na katero je v ZK vpisan zemliški dolg. Ugotavljam (kot upnik), da mi dolžnik ne bo poplačal dolga in bom vzel parcelo. Zdaj me pa zanima kakšna je tu prednostna pravica kmeta mejaša do parcele? Hvala vam za odgovor!


Odgovor


Pozdravljeni!

Kot upnik, lahko na podlagi zemljiškega pisma, ki je izvršilni naslov predlagate izvršbo na to nepremičnino, izvršilni postopek pa poteka po določilih Zakona o izvršbi in zavarovanju: z zaznambo sklepa o izvršbi v zemljiški knjigi, z ugotovitvijo vrednosti, s prodajo in poplačilm upnikov (vas) iz zneska pridobljenega s prodajo. Kmet mejaš ima zakonito prekupno pravico po zakonu o kmetijskih zemljiščih zato ima prednost pred najugodnejšim ponudnikom, če takoj po končani dražbi izjavi, da kupuje nepremičnino pod enakimi pogoji. Če imate interes to nepremičnino pridobiti v last bi bilo morda pametno razmisliti v smeri sklenitve kakšne pogodbe z dolžnikom, ob upoštevanju stanja zemljiške knjige in morebitnih drugih upnikov.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]