Velenje.com uporablja pikotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter pikotke zunanjih partnerjev, s katerimi beleimo statistiko obiska. Ve o pikotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglaa, z uporabo pikotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Koroec : Odgovor


Odvetnica Tanja Koroec
Odvetnica

 


Prijava terjatve na zapuini,
9.5.2013

Po pokojnem oetu sem na zapuini prijavil in pisno zahteval doloeno terjatev (vsoto denarja). Sodie je ugotovilo, da umrli ni imel ni zapuine. Kasneje sem ugotovil, da je oe pred leti svoji zunajzakonski partnerki podaril nepreminino, ki je sicer manj vredna od moje terjatve. Ali lahko zahtevam (skozi postopek-tobo), da se darilo vrne in z njim poplaa moj dolg. e se sledje da, kakni so roki zastaranja. Sklep o zapuini je bil izdan pred 2 letoma, jaz sem ele sedaj izvedel o darilu. Hvala vam!


Odgovor


Pozdravljeni!

Glede na zgoraj navedeno - za natanen odgovor pa bi bilo potrebno pregledati listinsko dokumentacijo - vam sporoam, da 41. len Zakona o dedovanju doloa, da se vrnitev daril (zaradi prikrajanja vaega nujnega delea) lahko zahteva v 3 letih od zapustnikove smrti. V kolikor ste imeli v mislih izpodbijanje darilne pogodbe zaradi okodovanja upnikov (ker ste prijavili terjatev v zapuino - torej je imel oe do vas dolg) pa lahko to pogodbo izpodbijate v roku 3 let od dneva ko je bilo strojeno izpodbijano pravno dejanje - pogodba. Gre za zapletene pravne institute zato vam predlgam, da listinsko dokumentacijo in natanno dejansko stanje predstavite odvetniku, ki vam bo predlaga reitev.


Lep pozdrav, odvetnica Tanja KoroecLep pozdrav,

 

<< Nazaj na spisek vpraanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]