Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Lastnik polovice dvosobnega stanovanja,
17.2.2013 Domačinka

Sem študentka, polovico mojega stanovanja so dali v najem tujcem, jaz od tega nimam nič, samo pokojnino oziroma varstveni dodatek so mi zaradi tega odvzeli. Ker se šolam na delavski univerzi, sem plačnik sama in mi je od pokojnine ostalo samo 180 EUR. Ko sem preverla na upravni enoti, kako je možno brez dovoljenja lastnika polovice stanovanja oddat tujcu v najem, so rekli da je dovolj da se eden strinja. Ker je to posest v tujo lastnino oziroma oddaja polovice tujega stanovanja vas prosim, če kot študentka lahko grem v predčasno prodajo, saj se bojim, da bojo mojo lastnino uničili ali povzročili škodo, ki je ne bom mogla poravnati ali opravičiti pri davčni, da pri tem ne sodelujem nimam nobenega potrdila, kam se naj obrnem. Že v naprej se vam zahvaljujem. Stanovanje sem podedovala po očetu in staremu očetu.


Odgovor


Pozdravljeni!

Skladno s 5.odstavkom 67.člena Stvarnopravnega zakonika je oddaja v najem posel, ki presega okvire rednega upravljanja in je za to (oddajo v najem ) potrebno soglasje vseh solastnikov, torej tudi vaše.

V vašem primeru je možen postopek razdružitve solastnega premoženja s ponudbo ostalemu solastniku za odkup vašega deleža, seveda imate tudi možnost ukrepati v zvezi z nezakonito sklenjeno najemno pogodbo. V kolikor ste nad stanovanjem imeli tudi posest pa lahko vložite tudi tožbo zaradi motenja posesti, vendar pa je ta vezana na 30 dnevni rok odkar ste izvedeli za motenje. Glede na izgubo vaših prihodkov pa bi bila možna tudi odškodninska tožba.

Za konkretno proučitev zadeve in sprožitev ustreznih postopkov predlagam, da se obrnete na odvetnika.


Lep pozdrav, odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]