Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Služnostna in nujna pot,
18.12.2012 Verica

Zanima me razlika med služnosno potjo in nujno, ter če morata biti vpisani v ZK? Kdaj ju lahko kdo pridobi in če jo mora tudi sovzdrževat? Kdaj jo lahko lastnik prepove, če sploh?


Odgovor


Spoštovani!


Določila v zvezi s služnostjo in nujno potjo so določena v Stvarnopravnem zakoniku. Nujna pot je dejansko prisilna sužnost, ki se določi v nepravdnem postopku s sodno odločbo in proti plačilu nadomestila, ki ga določi sodišče običajno na podlagi izvedenskega mnenja. Nujna pot se vpiše v zemljiško knjigo na podlagi sodne odločbe.

Služnostna pravica pa se lahko ob izpolnjevanju zakonsko določenih pogojev tudi priposestvuje. V tem primeru ni nujno, da je vpisana v zemljiško knjigo. Če pa je služnostna pravica ugotovljena na podlagi sodne odločbe se lahko tudi vpiše v zemljiško knjigo.

Zelo ozko se tolmačijo okoliščine na podlagi katerih se lahko služnostna pravica ali nujna pot ukineta. Služnostna pravica preneha na podlagi sodne odločbe, torej če nekdo toži in če sodišče ugotovi,da služnostna pravica ni več koristna za uporabo gospodujoče nepremičnine ali pa če se bistveno spremenijo okoliščine v katerih je bila ta pravica ustanovljena.

Nujno pot je mogoče spremeniti ali odpraviti če zaradi spremenjenih okoliščin ni več potrebna.

Glede vzdrževanja pa je sodna praksa takšna: če so stranke služnostnega razmerja sklenile dogovor o načinu vzdrževanja služnosti, potem je treba ravnati po dogovoru. Če takega dogovora ni, mora sodišče ugotoviti, kakšna so tista nujna vzdrževalna dela, ki na eni strani še omogočajo normalno uporabo služnostne poti in na drugi strani predstavljajo najmanjše breme za služno stvar. Stroške vzdrževanja krije lastnik gospodujoče stvari.

Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]