Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Nakup parcele,
18.12.2012

Sosed mi želi prodati zemljiško parcelo. To isto parcelo pa obdeluje (ker mu jo je v obdelavo dodelil sosedov pokojni oče), znanec iz soseske. Imam namen od soseda zemljiče odkupiti, vendar mi znanec iz soseke trdi, da je zemljišče, ki ga obdeluje že 15 let, priposestvoval. V zemljiški knjigi pa je vpisan kot lastnik sosed. Ne bi se rad prepiral z znancem. Če pravno formalno parcelo odkupim od soseda, ali lahko potem mene znanec toži, da je parcelo priposestvoval in je jaz nisem mogel kupiti? Ali pa, da jo kupim ali lahko potem mene toži, da jo je priposestvoval. Ne bi rad zgubil denarja in še parcele.


Odgovor


Spoštovani!


Tožbe ne morete popolnoma izključiti, ker je odvisno od tega ali se bo vaš znanec za tovrstno ravnanje odločil ali ne. Glede priposestvovanja pa vam je lahko v pomoč 43. in 44. člen Stvarnopravnega zakonika, ki določa, da dobroverni lastniški posestnik nepremičnine pridobi lastninsko pravico na njej po poteku 10 let. Dobre vere pa ne bo mogel izkazati, če je v zemljiški knjigi vknjižen nekdo drug. Nadalje pa je v 44. členu določeno, da pravica pridobljena s priposestvovanjem ne sme biti na škodo tistemu, ki je v dobri veri in v zaupanju v javne knjige pridobil pravico, še preden je bila s priposestvovanjem pridobljena pravica vknjižena v zemljiško knjigo. V tem primeru imate varnost, ki vam jo dajejo podatki vpisani v zemljiško knjigo zato menim, da bi se vaš znanec težko uspešno skliceval na priposestvovanje.

Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]