Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Delitev premoženja,
23.11.2012

Pozdravljeni! Imam vprašanje v zvezi delitve premoženja. Z bivšo partnerko sva ločena že več kot 15 let in imava enega otroka, ki je že polnoleten. Kaj je bil vzrok ločitve, mi bivša partnerka nikoli ni znala pojasniti. Tudi po ločitvi smo živeli skupaj, saj saj se ni hotela odseliti, garsonjero pa sem dobil jaz od Gorenja. Kasneje sem garsonjero od Gorenja odkupil, jo prodal in kupil dvosobno stanovanje, katero sem financiral sam s majhno pomočjo svojih staršev, saj z njenimi starši sem imel vedno kup komedij. Na kupoprodajni pogodbi in v zemljiški knjigi sva lastnika stanovanjam oba, ker sem pač hotel , ne vem sicer zakaj, da sva lastnika oba, vse stroške v zvezi z stanovanjem, vse položnice pa sem plačeval sam. Pred sedmimi leti sem se odselil v drugo občino, iz stanovanja sem vzel le nekaj svojih oblačil, star TV in star DVD in odšel. In zdaj me zanima, kako naj rešim delitev premoženja po mirni poti, v kar pa dvomim, saj se z bivšo partnerko o tem ne da normalno pomenit. Je možno, da mi plačuje najemnino za polovico stanovanja in ali je možno izterjati najemnino tudi za teh sedem let, odkar stanovanje koristi sama? Kako najhitreje rešiti delitev premoženja, saj meni bi najbolj ustrezalo, da mi izplača polovico vrednosti in tako bi primer zaključil. Hvala za odgovor


Odgovor


Pozdravljeni!

V kolikor so vajini deleži na nepremičnini določeni (to je razvidno iz zemljiške knjige) lahko kadarkoli kdorkoli od vaju vloži predlog za razdružitev pred pristojnim sodiščem. V zvezi z navedenim Stvarnopravni zakonik določa v 70. Členu: (1) Solastniki sporazumno določijo način delitve stvari. Za pridobitev lastninske pravice se smiselno uporabljajo določila, ki urejajo pridobitev lastninske pravice s pravnim poslom.
(2) Če se solastniki ne morejo sporazumeti, odloči o načinu delitve sodišče v nepravdnem postopku tako, da solastniki dobijo v naravi tisti del stvari, za katerega izkažejo upravičen interes.
(3) Sodišče lahko odloži delitev za največ tri leta, če kdo od solastnikov izkaže močnejši interes, da se stvar še nekaj časa ne razdeli, kot je interes solastnika, ki predlaga delitev.
(4) Če fizična delitev stvari v naravi ni mogoča niti z izplačilom razlike v vrednosti, ali je mogoča le ob znatnem zmanjšanju vrednosti stvari, sodišče odloči, naj se stvar proda in razdeli kupnina (civilna delitev).
(5) Na predlog solastnika lahko sodišče odloči, da namesto prodaje pripada stvar v celoti njemu, če izplača druge solastnike tako, da jim plača sorazmerni del prodajne cene, ki jo določi sodišče. Če to predlaga več solastnikov, ima prednost tisti solastnik, ki ga določi sodišče, upoštevaje velikost idealnih deležev, dosedanji način rabe stvari in potrebe solastnikov.
Postopki pred sodiščem ponavadi niso hitro rešeni, velikokrat se stvari tudi zapletejo zato vam predlagam, v kolikor želite delitev rešiti na miren in hiter način, da nasprotno stranko uradno pozovete k rešitvi vajinega premoženja in v kolikor bo med vama obstajalo soglasje razmerja uredita s pogodbo.
Če pa deleži na premoženju še niso določeni ali pa so sporni, pa je ta del potrebno še urediti v posebnem postopku pred sodiščem.
V zvezi z plačilom uporabnine (najemnine) pa je sodna praksa že zavzela stališče, da v primeru kadar se eden od zakoncev prostovoljno izseli iz stanovanja načeloma ni podane podlage za zahtevek za plačilo uporabnine


Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]