Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Pravica do preživnine in preužitkarska pogodba,
12.11.2012 Nanča

Skupnost zakoncev brez otrok je prenehala pred vložitvijo predloga za razvezo, ker sta oba zakonca izjavila, da nimata namena živeti skupaj. Ob sklenitvi zakonske zveze sta bila že starejša, do poroke je žena živela od propadajoče kmetije, kjer je bila solastnica, po poroki pa nikoli ni ničesar prispevala za svoje preživljanje od svojega premoženja, ker ni hotela. Mož je vložil predlog za razvezo in s tretjo osebo sklenil Pogodbo o preužitku, ki je veljavna in se izpolnjuje. Žena je sklenila Pogodbo o preužitku, vendar prevzemnik ne skrbi zanjo, čeprav je celo lačna, prilastil si je le nepremičnino, nato pa je premoženje izročil svojemu sinu, ki nima nobenih obveznosti do preužitkarice. V Pogodbi o preužitku je preužitkarici prevzemnica obljubila pravico do dosmrtnega in brezplačne uporabe stanovanja moža preužitkarice. Preužitkarica ni solastnica nepremičnine, ki je posebno premoženje moža, pridobljeno pred zakonom, mož ni solastnik nepremičnine, ki je predmet ženine Pogodbe o preužitku. Žena zahteva od moža preživnino, pri čemer je ob vložitvi tožbe prikrila preživnino, nato se jer znebila, nove dediščine pa ni prikazala. Ali ima žena pravico do preživnine, čeprav ima sklenjeno Pogodbo o preužitku, vendar je prevzemnica ne preživlja, nima pa več premoženja, ki ga je dejansko podarila. Njeno socialno stanje po razpadu zakonske zveze je enako kot stanje pred poroko, ko je živela na svoji kmetiji. Po njeni krivdi nima dohodkov od premoženja oz.ne zahteva, da prevzemnica skrbi zanjo. ZK kaže, da nima dovolj premoženja, nima pokojnine, ker nikoli ni bila zavarovana ( poročila se je pri 52.ih letih), pravica iz preužitkarske pogodbe niso vpisane v ZK. Kdo nosi breme njenega preživljanja?


Odgovor


Pozdravljeni!

V predmetni zadevi so pomembne določbe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki določa, da ima zakonec, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen, pravico od drugega zakonca zahtevati preživnino. Takšna preživnina se lahko zahteva že v samem postopku razveze, lahko pa tudi s posebno tožbo, ki pa mora biti vložena v enem letu, odkar je bila zakonska zveza pravnomočno razvezana. Kakšne so časovne okoliščine v vašem primeru iz vprašanja ne morem razbrati je pa pomembno, da je tožba za določitev preživnine razvezanemu zakoncu vložena pravočasno. V kolikor je tožba vložena pravočasno pa bo vse kar ste navedli potrebno argumentirano predstaviti sodišču, zato vam svetujem, da poiščete strokovno pravno pomoč. Z argumanti iz njene preužitkarske pogodbe menim, da bi mogli uspeti.

Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]