Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Podedovana parcela,
26.8.2012 Tadej

Pozdravljeni, mene zanima samo ena zadeva. Predlani so mi umrli starši in podedoval sem parcelo. Brat je dobil večinski delež. Najprej sem si želel postaviti hišo na parceli ampak zaradi bratove nepoštenosti glede dediščine sem si premislil. Kupil sem si hišo drugje. Sedaj me pa zanima ali dediščina lahko oz. zapis o dediščini kdaj propade? Ali lahko on kdaj spodbija le to, saj parcela uradno še ni vrisana oz. napisana na moje ime razen dopis o zapuščini. Problem je v tem da si on lasti vse in da jaz ne hodim več tja, niti ne kosim, on si je pa točno tam kjer je edina zazidljiva parcela, ki naj bi bila moja zasadil sadno drevje. Kaj mi svetujete. Hvala za odgovor in lep pozdrav.


Odgovor


O D V E T N I C A
Tanja KOROŠEC
Prešernova cesta 8, 3320 Velenje
(stavba bivše Elektrotehne)
Gsm.: 070 600 600, Tel.: 0590 27 290
www.op-korosec.si

Pozdravljeni!

Zapuščinska obravnava se zaključi s sklepom o dedovanju, na podlagi katerega sodišče po uradni dolžnosti v zemljiški knjigi vknjiži spremembe lastnikov pri nepremičninah. Glede vaše navedbe, da vknjižbe parcele na vaše ime ni, pa bi bilo potrebno stanje preveriti v zemljiški knjigi in nadalje razloge, ki bi lahko izvirali iz zapuščine. Iz zemljiške knjige je tudi razvidno, ali ste lastnik v celoti ene parcele, ali pa ste morda solastnik skupaj z bratom in na kakšni podlagi. V kolikor sta z bratom solastnika imate kot solastnik možnost kadarkoli sprožiti predlog za razdružitev solastnega premoženja z delitvijo v naravi ali z izplačilom vašega deleža. Če je nepremičnina knjižena na vaše ime v celoti pa teh težav nimate in lahko z nepremičnino prosto razpolagate. Vsekakor je za natančnejši odgovor potrebno preveriti podatke v zemljiški knjigi in tudi vašo izjavo podano v zapuščinskem postopku.

Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]