Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Problem z upokojitvijo,
26.8.2012

Lep pozdrav! Imam eno vprašanje. Moja mama je bila zaposlena v Gorenju. Enkrat se je šla pozanimati za upokojitev in so ji v Gorenju izračunali, da se lahko upokoji. Kar je tudi naredila. Dobila je odpravnino in možnost prijave na zavodu 2 leti, saj tako so ji rekli v Gorenju. Ko pa se je prijavila na zavod in ko je dobila odločbo je na odločbi pisalo, da bo nadomestilo prejemala le 6 mesecev ostalih 19 mesecev bo pa kot brezposelna oseba. Ker je z odpravnino, ki jo je dobila od gorenja odplačala kredit, saj z nakazilom od zavoda ne bi mogla preživeti. Problem je zdaj nastal, ker jo Gorenje obtožuje, da je sama kriva in, da če bi se hotela vrniti v gorenje bi morala vrniti odpravnino. Grozijo ji tudi z tožbo. Res je, da se ni pozanimala še pri zavodu, kako je s tem, je pač verjela uslužbencem v Gorenju saj so ji rekli, da ima vse možnosti za upokojitev in so za to usposobljeni. Celo zdaj po vsem tem, ko je bila v Gorenju so ji zatrdili, da ni nobenega problem in ne vedo zakaj tak odgovor zavoda. Nima nikjer možnosti dobiti denarja, da bi ga lahko vrnila. Če pa bi kje dobila denar in bi se vrnala v Gorenje, bi bila zaposlena pogodbeno. Leta so pa tudi že blizu 60. Kaj sedaj tu narediti. Se splača iti v tožbo in dokazati svoje. Saj se počuti izigrano. Kar pa jo tudi vse skupaj živcira in ne ve kako in kaj bo z njo naprej. Kam se obrniti še na več informacij. Hvala za vaš trud in odgovor.


Odgovor


O D V E T N I C A
Tanja KOROŠEC
Prešernova cesta 8, 3320 Velenje
(stavba bivše Elektrotehne)
Gsm.: 070 600 600, Tel.: 0590 27 290
www.op-korosec.si

Pozdravljeni!

Predstavljena zadeva je večplastna saj gre za vpletenost tako Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, Zavoda za zaposlovanje in delodajalca. Predlagam vam hitro ukrepanje v smislu preveritve pravilnosti izdane odločbe Zavoda za zaposlovanje o trajanju nadomestila, saj je glede na leta vaše mame (res pa v vašem vprašanju ni podatka o njeni delovni dobi skupni in pri zadnjem delodajalcu) možno, da je prišlo do kakšne napake, ki jo je možno odpraviti po pravočasno vloženi pritožbi. Nadalje predlagam, da se preverijo pogoji za upokojitev pri zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki je edini pristojen za ugotavljanje izpolnjevanja pogodjev za upokojitev in tudi ali je znesek odpravnine pravilno izračunan. Glede ponovne zaposlitve pri delodajalcu in vračila odpravnine, pa menim, da ni nobene podlage, da bi lahko od vas zahtevali vračilo odpravnine, res pa je, da jih tudi ne morete prisiliti k ponovni zaposlitvi, pri čemer predvidevam, da je od vročitve odpovedi pogodbe o zaposlitvi že preteklo 30 dni. V kolikor je rok 30 dni še odprt bi bilo nujno potrebno proučiti možnosti uveljavljanja nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi pred sodiščem. Za konkretnejši odgovor pa bi bilo potrebno pregledati vsaj odločbo zavoda za zaposlovanje in odpoved pogodbe o zaposlitvi.


Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]