Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Neurejena gozdna meja,
1.7.2012 Janez

Lepo pozdravljeni! Imam težavo, ki je zelo moteča in mi dela škodo na sadnemu drevju in travniku. Mejaš ima zelo neurejeno gozdno mejo, ki ni bila dolgo časa oskrbovana. Težava je v tem da se veje od sosedovega gozda razraščajo cca 10m čez mejo in z tem povzročajo škodo na sadnemu drevju in na travniku. Zadeva je šla ze tako daleč da pod vejami ne raste skoraj nič več. Na mojo prošnjo če lahko to uredim (porežem te veje ki silijo čez) se ni odzval oz.je bil njegov odgovor da njega to ne moti. Mene zanima ali lahko jaz porežem tiste veje, ki rastejo čez zračno linijo meje brez dovoljenja lastnika gozda. Če porežem veje brez dovoljenja ali me lahko mejaš toži? Lepo pozdravljeni!


Odgovor


O D V E T N I C A
Tanja KOROŠEC
Prešernova cesta 8, 3320 Velenje
(stavba bivše Elektrotehne)
Gsm.: 070 600 600, Tel.: 0590 27 290
www.op-korosec.si

Pozdravljeni!

Stvarnopravni zakonik določa, da ima lastnik nepremičnine pravico odstraniti in si prilastiti veje sosedovega drevesa, ki segajo v zračni prostor njegove nepremičnine in korenine, ki rastejo v njegovo nepremičnino, če ga motijo in če tega na njegov poziv ne stori lastnik sosednje nepremičnine. Nadalje je določeno, da se ta določila ne uporabljajo, kadar je meja nepremičnin v gozdu. Glede na navedeno je potrebno ugotoviti ali gre za mejo v gozdu (najbrž ne) nato pisno pozvati lastnika k odstranitvi teh vej z določenim rokom in opozorilom, da boste to vi storili, če ne bo sam. Če vam bo odstranitev vej izrecno prepovedana ali preprečena pa imate možnost pred sodiščem s tožbo zahtevati dopustitev poseka dreves.

Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]