Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakIgor Centrih : Odgovor


Igor Centrih
Davčno svetovanje

 


Avtorska pogodba s tujino (EU),
28.12.2007

Preko avtorske pogodbe bom honorarno delala za podjetje iz EU. Podjetje mi je naročilo, da moram sama uredite vse davčne obveznosti, zato me zanima katere to so in kako se uredijo (sem fizična oseba in ne s.p.). S podjetjem nisem sklenila delovnega razmerja, torej ne bom prejemala plače, ampak honorarni prejemek na svoj OR.


Odgovor


ZARADI OBSEŽNEGA ODGOVORA VAM POSREDUJEM KAR POJASNILO DAVČNE UPRAVE, KI GA NAJDEZE TUDI NA NJIHOVIH SPLETNIH STRANEH :
V skladu z drugim odstavkom 23. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-1 (Uradni list RS, št. 21/06 – UPB3 in 47/06) velja kot zaposlitev vsako odvisno pogodbeno razmerje, na podlagi katerega ima fizična oseba pravico do plačila za opravljeno delo ali storitev, ne glede na to, ali je to fizično ali intelektualo delo, vključno z ustvarjanjem ali izvedbo avtorskega dela in ne glede na čas trajanja zaposlitve. Za dohodek iz zaposlitve veljata dohodek iz delovnega razmerja in dohodek iz drugega pogodbenega razmerja ali razmerja na drugi podlagi, ki ima naravo odvisnega razmerja po tem zakonu.


Izhajajoč iz navedenih zakonskih določb, dohodki, ki ste jih prejeli na podlagi sklenjenega pogodbenega razmerja z OZN za opravljeno delo oziroma storitve za to organizacijo (torej v odvisnem pogodbenem razmerju z izplačevalcem dohodka), podlegajo obdavčitvi z dohodnino, in to na podlagi prvega odstavka 26. člena ZDoh-1 kot dohodki iz drugega pogodbenega razmerja. Ti dohodki vključuje vsak posamezen dohodek za opravljeno delo ali storitev.


Davčna osnova od tako doseženega dohodka je v skladu s četrtim odstavkom 29. člena ZDoh-1 vsak posamezen dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10 odstotkov. Dejanske stroške prevoza in nočitve v zvezi z opravljanjem dela in storitev je mogoče uveljavljati: priznajo se na podlagi dokazil (računov) največ do višine, določene z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (Uradni list RS, št. 142/04, 7/05, 60/05 in 26/06).


Akontacija dohodnine od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja se izračuna in plača od navedene davčne osnove po stopnji 25 odstotkov, kakor je to določeno v devetem odstavku 121. člena ZDoh-1.


Rezidenti Slovenije praviloma že med davčnim oziroma koledarskim letom plačujejo akontacijo dohodnine, bodisi kot davčni odtegljaj bodisi kot davek, odmerjen z odločbo na podlagi napovedi zavezanca. Tudi za dohodke, prejete iz tujine, rezidenti praviloma že med letom vlagajo napovedi za odmero akontacije dohodnine. Ta obveznost izhaja iz določbe drugega odstavka 267. člena Zakona o davčnem postopku – ZDavP-1 (Uradni list RS, št. 21/06 – UPB2), ki določa: če dohodek iz zaposlitve izplača oseba, ki ni plačnik davka, akontacijo dohodnine od dohodka iz zaposlitve ugotovi davčni organ na podlagi napovedi davčnega zavezanca.


V obravnavanem primeru je to izplačilo dohodka iz zaposlitve (dohodka iz drugega pogodbenega razmerja) od osebe, ki ne velja za plačnika davka po ZDavP-1, saj ima izplačevalec dohodka sedež v tujini. Glede na navedeno je treba te dohodke napovedati davčnemu organu zaradi odmere akontacije dohodnine, in to z vložitvijo obrazca Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve (dohodek iz drugega pogodbenega razmerja) – obr. MF-DURS DOHZAP, št. 2. Obrazec je objavljen tudi na spletni strani DURS: http://www.durs.gov.si/index.php?id=8646.


Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve (dohodek iz drugega pogodbenega razmerja) mora davčni zavezanec vložiti pri davčnem organu do desetega dne v mesecu za dohodke, prejete v preteklem mesecu, v skladu s poprej obrazloženim pa lahko v napovedi uveljavlja tudi dejanske stroške prevoza in nočitve v zvezi z opravljanjem dela in storitev.


Te dohodke je treba napovedati tudi v letni napovedi za odmero dohodnine.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]