Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakIgor Centrih : Odgovor


Igor Centrih
Davčno svetovanje

 


Obresti stanovanjskega kredita, Ponovno,
11.3.2006 Brane

Glede na to, da od vas nisem dobil še nobenega odgovora, vam isto vprašanje pošiljam še enkrat in prosim, če mi lahko odgovorite: Zanima me, ali lahko znesek obresti stanovanjskega kredita vpišem pod rubriko B "olajšav za različne namene", kljub temu, da sem že lastnik stanovanja in ga nisem kupil oz zgradil v letu 2005. Kredit sem namreč rabil za menjavo strešne kritine na hiši, katere lastnik sem že bil. Če ne, kam potem lahko vpišem obresti stanovanjskega kredita, da se mi upošteva kot dodatna olajšava, izven okvira dovoljenih 2% rubrike A? Če obresti stanovanjskega kredita za moj primer lahko vpišem le pod olajšave A, v tem primeru tudi ni jasno, čemu sploh je namenjena rubrika B, ker je npr. seštevek olajšav A4+B lahko max. 4% osnove, rubrika C2 pa že sama omogoča max 4% olajšavo osnove, s tem da se tu lahko dodajo še olajšave pod A (razen A4), torej teoretično tudi 6% letne davčne osnove zavezanca. Ali torej res lahko uveljavljajo obresti stanovanjskega kredita kot olajšavo le tisti, ki so stanovanje oz. hišo kupili ali zgradili v letu 2005 in prej še niso bili lastniki. Za pojasnilo najlepša hvala in lep pozdrav.


Odgovor


Sredstva namenjena za vzdrževanje stanovanjske hiše, torej v vašem primeru za zamenjavo strešne kritine lahko vpišete v rubriko A 5, saj ste sredstva porabili za vzdrževanje hiše in ne za gradnjo ali nakup hiše, za kar je namenjena rubrika C ozriroma B. Priporočam, da si navodila za uveljavljanje olajšave pod rubriko B in C pozorno preberete, saj so dokaj jasna.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]