Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakIgor Centrih : Odgovor


Igor Centrih
Davčno svetovanje

 


Te olajšave,
9.3.2005 Mateja

Gotovo ste že tisočkrat odgovarjali na podobna vprašanja, vendar se letos prvič srečujem z olajšavami za vzdrževane družinske člane in imam precej enostavno težavo - namreč ne vem, kam naj kateri znesek vpišem. Sem mati samohranilka - dogovor o preživnini je pričel veljati s 01.03.04. S partnerjem sva dogovorjena, da bova vložila napoved tako, da bova oba sita in cela. Tabele na zadnji strani doh.napovedi pa mi niso povsem jasne. Kam kdo zdaj vpiše kateri znesek? Samo jaz v tabelo B)III, partner pa izpolni besedilo pod tabelo ("za preživljanje otroka prispevam na podlagi....")? Če je tako, kam partner vpiše znesek preživnine ali ga Durs sam pridobi? Ali jaz sploh vpišem kam znesek preživnine? Ali lahko partner uveljavlja olajšavo za vzdrževanje za prva dva meseca, ko se preživnina še ni plačevala? Ali se v napoved vpisuje cel znesek preživnine, ki se je plačala v minulem letu ali se vpisuje samo mesečni znesek? Ali DURS znesek preživnine prišteje k mojim prihodkom, ker če si grem simulacijo na internetnih programih, tega zneska nikjer ne vidim, kar pa je verjetno posledica tega, da ne vem, kam naj kateri znesek vpišem. Hvala.


Odgovor


Če sta se dogovorila da bi oba uveljavljala otroka kot vzdrževanega člana, ga tudi oba vpišeta v napovedi brez posebnih navedb in priznana bo 1/2 olajšave vsakemu.
Če se starša ne sporazumeta lahko tisti ki plačuje preživinino uveljavlja olajšavo za otroka v višini 1/2 ali manj (če je plačal preživnine manj kot znaša 1/2 olajšave)
Tehnnično to izgleda tako, da vi vpišete otroka v rubriko za vzdrževane člane, kot čas vzdrževanja vpišete 1-12 in nič drugega.
Oče otroka bo ravno tako navedel njegove podatke v isti rubriki, s tem, da bo na konec vrstice vpisal še plačano preživnmino v letu 2004.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]