Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakBoris Glavnik, s.p. : Odgovor


Boris Glavnik, s.p.
Finančno svetovanje

 


Izplačilo naložbeno-življenskega zavarovanja,
4.7.2013

Pozdravljeni, Imam sklenjeno naložbeno življensko zavarovanje pri zavarovalnici Triglav na dobo 25 let. Redno plačujem že 7,5 let (50 EUR/mesec). Prejšni teden, pa me je obiskala neka finančna svetovalka in mi ponudila 80% privarčevanega zneska, ki bi mi ga nakazali najkasneje do 15.08.2013, če se odločim za izplačilo, vendar pod pogoji: 1. podpišem novo polico z Triglavom za isti znesek in za enako dobo, kot je v trenutni polici (torej do leta 2030). 2. na stari polici ostane teh 20% in jih dobim izplačanih šele leta 2030 (ni garancije, koliko bo takrat ta znesek znašal) 3. takoj oz. najkasneje do 15.08.2013 mi izplačajo 80% zneska, in pri tem ne plačam nobenega davka na znesek, niti ne gre v dohodnino 4. Razlika v novi polici je samo to, da je Triglav /povabil/ k sodelovanju še Iliriko, pod pretvezo, češ, da oni znajo bolje operirati z skladi,... Torej, iz zgoraj opisanega me zanima, kaj storiti. Trenutno ne rabim NUJNO denarja, ampak me zanima vaš nasvet, glede na tržne razmere, krizo ki se samo poglablja? Naj omenim, da pa to ni edina polica, ki jo imam sklenjeno. Imam še namreč KD Balkan, ki je katastrofa... imam tudi Merkurjevo bolezensko zavarovanje in KD Trend Plus. Skratka skupno plačujem mesečno približno 200 EUR. Hvala za vaše mnenje in odgovor. Lep dan želim!


Odgovor


Pozdravljeni!
Pri večini naložbenih zavarovanj se glavnina stroškov plača v prvih treh letih sklenitve zavarovanja za celotno dogovorjeno dobo plačevanja. Po treh letih pa gre večji del premije za varčevanje in manj za stroške. So dosti bolj likvidna, zato lahko že po prvih treh letih plačevanja dvignete do 80% predujma. Tega lahko dvignete kadarkoli v preostali dobi plačevanja, brez sklenitve novega zavarovanja. Takšni posebni pogoji v glavnem nastajajo v glavah prodajalcev, da prodajajo. Predujem se tudi ne smatra kot dohodek, zato ne podleže plačilu dohodnine oz. davkov. Premijo plačujete že več kot sedem let, zato za dvig predujma:
1. Ne potrebujete skleniti nove police. V primeru da sklenete novo polico boste zopet v prvih treh letih plačali glavnino stroškov za rizike, katere ste že plačali na stari polici, stroški za rizike pa bodo večji kot pri stari polici, ker ste sedem let starejši, zato ste večji riziko za zavarovalnico. Predvidevam da stare police ne boste plačevali dalje, kar pomeni da se bo avtomatsko kapitalizirala.
2. Pri kapitalizaciji pade zavarovalna vsota na minimum, ste še vedno zavarovani, strošek tega zavarovanja pa se plačuje iz teh preostalih 20% na polici, katere vrednost je tudi odvisna od vrednosti točk skladov. Samo glede teh stroškov nimate garancije, da se zavarovanje ne bo prenehalo samo po sebi že pred letom 2030. Res je nimate garancije kaj bo s preostankom, lahko da ne bo nič, lahko pa bo 10X več kot danes, odvisno kakšna je naložbena politika vaše police in pa vrednosti točke izbranih skladov. Trenutno niso ugodni trenutki za prodajo, so pa zato za nakupe.
3. Čas izplačila je pri zavarovanjih malo drugačen kot na banki. Zavarovalnice na določene dni v mesecu opravljajo vplačila in izplačila v sklade, zato so vam ponudili do 15.8.2013. Če bi recimo zahtevo za dvig napisali v septembru, bi denar dobili do 15. Oktobra, itd.. Svetujem vam da si preberete splošne pogoje katere ste morali dobiti ob sklenitvi police. Ugotovili boste, da je glavnina tim. posebnih pogojev bila dogovorjena že ob podpisu pogodbe.
4. Pri sodelovanju z Iliriko so verjetno naredili nov produkt katerega je pač treba prodati. Ali bo ta boljši za vas je pa vprašanje? Lahko da bo Ilirika prevzela v upravljanje tudi že obstoječe sklade, katere že imate vi na vaši polici. V tem primeru je to še bolje za vas, ker bo novi upravitelj prevetril naložbe posameznih skladov in jih po presoji prilagodil v okvirih naložbene politike posameznega sklada in razmerah na trgih. Tako da ne vidim razloga za sklenitev nove police.
Kaj storiti?
Zaradi teh argumentov, katere je navedla tim. finančna svetovalka, predlaganih rešitev nebi sprejel, ker tudi pri novem produktu nimate garancije kaj in kako bo v prihodnje. Novi produkt vam prinese samo nove in večje stroške, katere ste že plačali pri obstoječi polici, finančnemu svetovalcu pa provizijo. Glavnina »finančnih svetovalcev« nima pojma kakšna je naložbena politika produkta katerega prodajajo, ali pa obstoječih katere stranke imajo. Tega tudi ne morejo vedeti, saj jih na hitrih izobraževanjih poučijo kako se izpolnijo obrazci, kaj morajo poslati na zavarovalnico in kaj ostane stranki,…. Po vašem pisanju sklepam, da vas je strah in to predvsem zaradi tega, ker ne veste kaj sploh plačujete, ne samo pri tej polici, tudi pri ostalih, koliko sploh varčujete in koliko plačujete nepotrebnih ali dvojnih stroškov. Ne samo od trenutnih razmer v svetu, tudi od tega je odvisno kaj boste imeli oz. dobili na koncu varčevanja. Obstajajo pa seveda možnosti, da svoje varčevalne produkte prilagodite trenutnim razmeram in si s tem omogočite bolj miren spanec, ker boste vedeli, kaj imate in kaj vam bo ob določeni situaciji ostalo. 100% varnosti in garancije ni nikjer v svetu več in ne samo pri nas. Samo v ZDA je v letošnjem letu šlo v stečaj že več kot 50 bank. Tudi pri nas finančni minister ne izključuje stečaja katere izmed naših bank. Vzrok za trenutno krizo niso samo slabi krediti, katere so banke dajale, ampak tudi špekulacije predvsem z izvedenimi finančnimi instrumenti. Tukaj so se dobički privatizirali s strani lastnikov bank, izgube pa nacionalizirale, katere plačujemo in jih bomo plačevali davkoplačevalci. Bo pa vsekakor tudi te krize konec, ni prva in tudi ne zadnja, svet se bo normalno vrtel dalje, vse tudi ne bo propadlo, … Na vašem mestu bi dal polico pregledati neodvisnemu strokovnjaku, po posvetu jo po potrebi prilagodil trenutnim razmeram ali pa zgolj za primerjavo in lastno informiranost.
Lep dan tudi vam in lep pozdrav!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]