Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakBoris Glavnik, s.p. : Odgovor


Boris Glavnik, s.p.
Finančno svetovanje

 


Delnice RLV, KD Virtuoz,
5.7.2012

Imam 36 delnic RLVG (KDD). Prosim, da mi svetujete, kaj je najpametneje narediti z njimi. Sklenjeno imam življenjsko zavarovanje KD VIrtuoz, in sicer za 10 let. Poteče leta 2020. Ali je to prava naložba za stara leta? Za to naložbo sem se odločila po nasvetu agenta (vzela sem denar iz delniških skladov KD Grup, ki so leta 2010 precej upadli. Denarja nujno ne potrebujem, ker se učim živeti s pokojnino. Hvala za nasvet.


Odgovor


Pozdravljeni!
Delnice RLVG so težje likvidne, glede nato da jih imate samo 36, tudi ne predstavljajo večjega zneska. Kot navajate ste že upokojenka. Na vašo situacijo bi bilo smiselno poskusiti te delnice prodati, ter preiti v bolj varno, bolj pregledno in lažje ter hitreje likvidno kapitalsko naložbo. Katero naložbo pa predlagam predhodni posvet. Glede življenjskega zavarovanja.
Navajate da ste prej bili v delniških skladih, potem pa ste po nasvetu agenta sklenili polico KD Virtuoz. Eden izmed vzrokov za spremembo naj bi bil večji nihaj v letu 2010. V teh časih so nihaji nekaj povsem običajnega, imate jih tudi pri tej novi naložbi. Tudi tu imate trenutno nižjo vrednost kot pa takrat ko ste to sklenili. V bistvu je ta naložbena politika preko police 80% enaka prejšnji naložbi, s to razliko da imate tu večje stroške kot pa prej. Tu imate komponento zavarovanja in pa varčevanja. V kolikor je vrednost premoženja na polici višja od zavarovalne vsote nimate stroška zavarovanja, če pa je manjša pa ga imate. Res pa je da v primeru vaše smrti upravičenec dobi najmanj110% vloženega zneska, ali pa izplačano vrednost premoženja, če je leta višja kot pa vplačilo. Kot upokojenka zavarovanja za smrt ne potrebujete nujno, saj imate za socialno varnost poskrbljeno drugače. Glede naložbene politike pa lahko upravitelj prehaja med depoziti na bankah, obveznicah ( to so dolžniški vrednostni papirji) bank, držav.. in pa delnicami, nekaj malega lahko kupuje ETF sklade in pa izvedene finančne instrumente.. Podobno bi lahko vi prehajali takrat med skladi, saj ima KD ustanovljen krovni sklad, sestavljajo ga pa podskladi. Prehajali bi lahko med skladom denarja, obveznic in pa delnic. Vsak prehod med skladom je brezplačen in tudi prost davkov iz morebitno ustvarjenih dobičkov. Glede nato, da ste sklenili povsem nov produkt, pa ste ponovno plačali tudi večje vstopne stroške in s tem še dodatno znižali vložek. Vedite da pa so določeni delniški skladi KD, kljub nihajem, naredili 30% plus v zadnjih treh letih, lahko da je bil vaš sklad med njimi. Sami bi lahko razpršili naložbo v več različnih skladov, odvisno od vašega trenutnega stanja, potreb, kakšen tip vlagatelja ste,….Vprašanje se postavlja kakšno znanje je imel agent, kakšne licence, s kakšnim namenom se je oglasil pri vas, katere vaše želje, zmožnosti, cilje, finančno stanje,dobo vlaganja,… je upošteval, da se je odločil ravno za ta produkt, namesto da bi vam ponudil prej omenjeno.. Ali pa je imel samo ta produkt v torbi? Pri prestopu iz sklada v sklad je strošek za vas 0,00€, pri sklenitvi česar koli novega pa so novi vstopni stroški. Ali je to dober oz. primeren produkt za vas, pa lahko sedaj presodite samo sami, saj ste bili pri predstavitvah in sklepanjih prisotni in najbolje poznate svojo situacijo?

Lep pozdrav!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]