Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakBoris Glavnik, s.p. : Odgovor


Boris Glavnik, s.p.
Finančno svetovanje

 


Sprememba kredita,
7.3.2012

Pred leti sem najel stanovanjski kredit v CHF. Ker je EURO v primerjavi s CHF v zadnjih letih precej padel, se je temu primerno zvišala mesečna anuiteta, ki jo plačujem v CHF. Do poplačila kredita imam še pet let. Banka ponuja možnost spremembe in nadaljnje odplačevanje kredita v EVRIH, pri čemer bi bil trenutni obrok okoli 4% višji. Kakšna so predvidevanja glede nadaljnega razmerja vrednosti CHF in EUR ter gibanja EVRIBORJA oz. LIBORJA, ki se tromesečno spreminjata in tudi vplivata na višino anuitete. Ali je smiselno spremeniti valuto in nadaljevati odplačevanje kredita v EURIH.


Odgovor


Trenutno je razmerje EUR/CHF vezano, predvideva se tudi za naprej tako. Švicarska vlada je v lanskem letu intervenirala na trgu in razvrednotila svojo valuto, ker je postala predraga. To bo storila tudi v prihodnje,če bo potrebno. Drag frank ni v interesu Švice, ker potem postane predraga država, njihovi izdelki, kreditojemalci težje vračajo svoja posojila ali pa jih sploh ne morejo več. Se je pa v tej državi v zadnjem času, ustvarila zelo močna civilna iniciativa, katera zahteva, da država kupi nazaj zlato katerega del je prodala, frank pa naj veže na zlato. Če bi se to zgodilo, bi vrednost franka močno porasla. Druga možnost, da se poruši razmerje EUR/CHF, pa lahko nastane pri močnem razvrednotenju evra. Trenutni časi so izjemno negotovi, tako da je lahko stanje jutri že povsem drugačno. V kolikor ne bo kašnih nepredvidenih dogodkov, se razmerje zaenkrat ne bo spreminjalo, ravno tako pa se nebo drastično spreminjal EVRIBOR ali LIBOR. V kolikor imate kredit v valuti v kateri imate dohodke, niste podvrženi valutnemu tveganju. Kaj narediti pa pretehtajte sami, ker najbolje poznate svojo osebno situacijo, ter kakšne rizike ste pripravljeni sprejeti.

Lep pozdrav!

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]