Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakBoris Glavnik, s.p. : Odgovor


Boris Glavnik, s.p.
Finančno svetovanje

 


Vezava denarja,
19.10.2011 M.M.

Ali je varno denar vezati za približno 2 leti v današnjih časih? Glede na to da je velika možnost bankrota grčije in s tem posledično inflacija evra. Je pametno imeti denar v tujih bolj stabilnih valutah (norveške krone)? Kupiti zlato?!


Odgovor


Danes popolne varnosti ni nikjer, tudi na bankah ne. Če so banke tako "varne", zakaj pa jih potem moramo kar naprej dokapitalizirati? Če jih nebi dokapitalizirali kaj bi se zgodilo z njimi, kaj z prihranki? Še večji problem kot Grčija je naša soseda Italija, katera je še veliko bolj zadolžena. V svetu so določene banke vitalnega pomena za svetovni finančni sistem in če se zapre (gre v stečaj) samo ena od teh, se naslednji dan ne odpre nobena banka na svetu več. Imamo popolni svetovni finančni kolaps. Ni nujno da se bo to zgodilo, vendar so možnosti zato v tej krizi izjemno velike. Kar se tiče tujih valut, poglejte si samo švicarski frank. Veliko ljudi je kupovalo frank, ker se jim je zdel bolj varen. Čez noč je bil devalviran za 10 %, ker si nobena država ne želi imeti močne valute. Drugi problem so tudi močno prezadolžene švicarske banke, ki so tako velike, da ne smejo propasti, ker potem pade svetovni finančni sistem, Švica kot država pa je premajhna da bi jih rešila sama. Zato se je Švica povezala z Evropo, da se bodo njihove banke reševale s skupnimi močmi, frank pa je vezan na evro. V Angliji so v mesecu septembru imeli inflacijo večjo od 5%. Vsak papirnati denar se je prej ali slej povrnil k svoji prvotni vrednosti 0. Edini valuti, ki sta preživeli skozi zgodovino sta zlato in srebro. To krizo rešujejo z tiskanjem vedno več denarja, kar bo pripeljalo do inflacije in ne do uspešne rešitve. Amerika se v samo dveh dneh zadolži toliko kolikor znaša celoten dolg Grčije. Da bi se zaščitili pred nepredvidenimi dogodki, polovico denarja vložite v vsaj dve ali tri banke, del tega vežite na čim krajša obdobja, drugo polovico kupite zlato. V primeru da pride do kolapsa ali inflacije imate zlato, posledično imate denar; v primeru da ne pride do nepredvidenih dogodkov v dveh letih imate denar in zlato. Pri vezavi bodite pozorni bolj na likvidnost kot vse ostalo. V kolikor niste zelo konzervativni vlagatelj, bi bilo bolje razmerje denar zlato spremeniti, ali celo dopolniti z katero drugo kovino. Imejte v obziru da je vlaganje v plemenite kovine povezano z določenimi tveganji, zato pred nakupom svetujem posvet. Za ponudbo ali dodatno informacijo me pokličite na GSM.

LP, Glavnik

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]