Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakBoris Glavnik, s.p. : Odgovor


Boris Glavnik, s.p.
Finančno svetovanje

 


Kako do stanovanja,
11.5.2009 Florami

Pozdravljeni, stara sem 26 let, fant pa 28 let. Oba sva zaposlena za določen čas, trenutno imava privarčevanega cca 5000 eur (nekaj v depozitu nekaj na var.rač.)., do konca leta pa še cca 5000 eur. Naslednje leto načrtujeva nakup stanovanja. Zanima me kakšne imava možnosti za nakup stanovanja oziroma kako povečati najina privarčevana sredstva?


Odgovor


Eno leto je zelo kratka doba. Takšne naložbe, da bi iz 5000 nastalo 50000 eur v enem letu ne poznam, razen LOTO ali rojen pod srečno zvezdo. Vzeti kredit je pa tudi rizično. V primeru nezmožnosti plačila izgubita še to, kar sta imela privarčevano. Najbolje bi bilo vzeti primerno stanovanje v najem, hkrati pa intenzivno varčevati za svoje stanovanje. V primeru, da igubite dohodke imate nekaj privarčevanega in lahko s tem pokrivate najemnino. Če imate kredit ste res lastnik stanovanja vendar v primeru nezmožnosti plačila izgubite stanovanje in vaš vložek. Kot lastnik ste tudi dolžni sami vzdrževati stanovanje kar tudi stane, pri najemu mora to delati lastnik. Stroške komunale, elektrike,... imate v vsakem primeru tako, da je ste strani vseeno. Lahko pa naredim izračun za primerjavo.
Želite stanovanje v vrednosti 100.000,00 eur. 10.000 eur že imate zato potrebujete še 90.000 eur. Recimo da vzamete kredit na 20 let, 6% obr. mera, bi bil mesečni obrok 644,79 eur. Skupaj bi v teh 20 letih vrnili 90.000 eur glavnice plus 64.748 eur obresti.(skupaj 154.748,00 eur).
Lahko pa živite v najemu in plačujete 300 eur najemnine. Ostane vam 344,79 eur katere varčujete na donosu 10 % v povprečju isto na dobo 20 let. Sami bi vplačali 82.749,60 eur, privarčevana glavnica ob 10 % povprečju pa bi znašala
247.648,60 eur, vaš dobiček 164.899,00 eur. Ne smemo pozabiti na davek od dobička, kateri je lahko tudi 0% odvisno od tega kakšen varčevalni produkt je bil uporabljen. V izračunu varčevanja nisem upošteval skoraj 10.000 eur katere imate že privarčevane, kar je za vas še dodaten plus,ter to,da so določeni trgi trenutno podcenjeni, cene stanovanj pa precenjene. Če bi si lahko privoščili tako velik obrok varčevanja, na pravih trgih, sem prepričan, da bi prišli do svojega stanovanja v cca. 10 letih brez večjih rizikov in veliko bolj varno, kot pa nakup v naslednjem letu s kreditom.
Za podrobnejšo obrazložitev oz. svetovanje me pokličite, kajti dosti lažje mi je stvari obrazložiti in pokazati, kot pa vse to napisati. Nasvet vas vas nič nebo stal v denarju, lahko pa vam ga bo veliko privarčeval, če ga boste upštevali seveda.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]