Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakFLOP, d.o.o. : Odgovor


FLOP, d.o.o.
Računalništvo, strojna in programska oprema

 
LCD zaslon in odzivni čas,
19.2.2006

Mene pa zanima kaj sploh pomeni odzivni čas pri LCD monitorjih in ali je je bolše manjši ali večji? Zanima pa me tudi, kaj naj bi še imel dober LCD zaslon? Hvala za odgovor. LP


Odgovor


Težko vam svetujem kateri monitor je za vas boljši. Opažam namreč, da ljudje zelo slabo vidijo ali pa je moj vid toliko boljši (res je, da zelo dobro vidim). Torej če prižgem ljudem dva monitorja, kjer je za mene kakovost slike popolnoma različna, nekateri ne opazijo nobene razlike. Za takšne ljudi je seveda popolnoma nepomembno kakšen monitor si bodo kupili.

Načeloma velja med ljudmi prepričanje, da so monitorji z manj milisekund tudi boljši monitorji. To pa je seveda zgrešeno razmišljanje. Ti monitorji imajo praviloma precej slabšo sliko. Da so ti monitorji slabši vam pove tudi dejstvo, da so monitorji s precej večjim odzivnim časom (več milisekund) tudi dražji. Kaj pravzaprav pomeni 8ms? To pomeni čas, ki ga monitor porabi, da črno piko spremeni v belo in nazaj v črno. Osebno, kljub temu, da izredno dobro vidim ne opazim nobene razlike med monitorjem, ki ima odzivni čas 12ms in tistim, ki ima 4ms. Seveda govorim o razliki, ki se nanaša na odzivni čas. Razlika v kvaliteti slike je seveda več kot očitna.

Potem je tukaj podatek o svetilnosti. Ljudje navadno iščejo monitorje, ki imajo čimvečjo svetilnost. Ta podatek pomeni razliko med najtemnejšo in najsvetlejšo piko, ki jo je monitor sposben prikazati. Osebno me moti, če je monitro nastavljen preveč na svetlo, ker mi preveč sije v oči in se mi potem oči solzijo. Torej ta podatek za mene ni bistven, za nekoga pa morda je. Zelo pomembno bi to bilo, če bi naprimer monitor uporabljali na prostem, na soncu. Takrat bi bil monitor s čimvečjo svetilnostjo zelo pomemben. Največ probelmov imajo LCD monitorji pri gledanju od strani (kot gledanja). Vsekakor je najbolje izbrati mnitor, ki ima čimvečji kot, ker nam bo to vedno prišlo prav. Če želimo imeti na LCD monitorju čimbolj pristne barve, potem sigurno ne bomo izbrali monitorja z nizkim odzivnim časom, bo pa tudi precej drag v primerjavi z ostalimi. Tukaj je še dosti drugih podatkov in dalo bi se napisati še kakšne tri strani teksta.

Vsekakor bo najbolje, da si pred nakupom ogledate sliko monitorja in če vam slika odgovarja, ga brez strahu tudi kupite.


V vsakem primeru pa, če želite zares kvaliteten monitor, bo vsaj pol dražji od najcenejšega in na vaše presenečenje ne bo imel tako dobrih tehničnih podatkov.

Dober LCD monitor je še vedno zelo drag.


Upam, da vas nisem zdaj še bolj zmedel, kajti povedal sem vam nekaj kar je popolno nasprotje tistemu kar vam razlagajo prijatelji. Vendar marketing naredi svoje. Zdaj, ko smo se približali z odzivnimi časi LCD monitrojev 0ms-am, me prav zanima kaj si bodo ljudje za marketing izmislili, na kateri podatek bodo lovili bodoče kupce LCD monitorjev?

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]