Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Obvestila MO Velenje : ObvestiloTudi naslednje leto v znamenju Kajuha


3. nov 2022

lada je na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za leto pesnika Karla Destovnika – Kajuha. Pobudo za to so podali Občina Šoštanj, Združenje borcev za vrednote NOB Velenje in Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, podprla pa jo je tudi Mestna občina Velenje. To bo poklon pesniku v letu, ko bo 79. obletnica pesnikove smrti. Mestna občina Velenje je že letos, ob 100. obletnici pesnikovega rojstva, skupaj z drugimi lokalnimi institucijami pripravila številne aktivnosti, s katerimi smo se poklonili spominu na pisatelja, poeta in velikega kulturnika iz Šaleške doline.

Tej visoki obletnici smo posvetili občinsko slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo je izvedlo Gledališče Velenje. Želimo pa, da bi tudi velenjski osnovnošolci vedeli, kdo je bil Kajuh, zato je Mestna občine Velenje vsem učencem zadnje triade podarila predstavo Gledališča Velenje z naslovom Kanja, ob tej priložnosti pa so si ogledali tudi kratek dokumentarni film sestavljen s pomočjo umetne inteligence, retuširanih in koloriranih arhivskih črno-belih fotografij ter video posnetkov, ki ga je ustvaril Velenjčan Stane Špegel, glasbenik, skladatelj in avtor multimedijskih vsebin. Prav tako smo ob obletnici njegove smrti na vse velenjske osnovne šole dostavili sedem knjig za šolske knjižnice, in sicer: Zbrane pesmi 2015 (Karel Destovnik – Kajuh), Enaindvajset pesmi za enaindvajset let življenja (Karel Destovnik – Kajuh), Kajuh Pesnik vseh letnih časov, spominska monografija (Emil Cesar, Stane Hafner, Ivo Stropnik, Vlado Vrbič, dr. Milan Ževart), Kajuh v glasbi (Franc Križnar), Kajuh v drugih jezikih (David Vidmar Čeru) in Kajuh v prozi (Dušan M. Pirc).

9. aprila je v Rdeči dvorani Velenje potekal eden večjih dogodkov posvečen visoki obletnici – dobrodelni koncert Samo en cvet, ki ga je organiziralo Združenje borcev za vrednote NOV Velenje v soorganizaciji z Ustanovo Franc Rozman Stane, na njej pa so nastopili lokalni glasbeni ustvarjalci.

Kajuha pa smo se spomnili še na nekaterih drugih manjših dogodkih.----
Vir: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]