Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Diskusije : Razmišljanja : Vprašanje
 

volilna pravica (Neznan 1.12.2023 20:03)

Razmišljam, zakaj 16 letnik nima volilne pravice ima jo vsak polnoletni državljan. 16 letnik ima veliko pred seboj, pri 14 letih se moremo odločit kaj bomo počeli v življenju. Ne zdi se mi pravično. Razmišljam kako bi bilo, da bi sprejeli nekakšen zakon ali nekaj, da bi bila vililna praviva med 16 in 65 letom.
Zakaj pa ne se sprašujem.?encijan    (2.12.2023 9:34)
Sem za. V Sloveniji sedaj imajo volilno pravico državljani, ki dopolnijo 18 let (polnoleten).

Starostna meja za pravico do glasovanje na volitvah se je skozi zgodovino postopno zniževala. EU si prizadeva, da bi v volilni proces vključila čim več mladih. Evropski parlament je marca 2022 dosegel kompromis o evropskih volitvah, ki je vključeval znižanje starostne meje za pridobitev volilne pravice na 16 let za vse države članice EU, razen če se države članice odločijo drugače.

Doslej samo Avstrija (ki je bila prva država!), Malta in Belgija omogočajo 16- in 17-letnikom, da glasujejo na volitvah v Evropski parlament. Na državnih volitvah to dovoljujeta samo Avstrija in Grčija (za 17-letnike). Za volitve na različnih ravneh (lokalni, regionalni in nacionalni) veljajo različna volilna pravila.

Več na:https://youth.europa.eu/get-involved/democratic-participation/what-age-should-one-be-able-vote-elections_sl
motofrik    (2.12.2023 18:08)
Nekateri se še tega ne znajo odločiti, katerega spola so, pa bi volili... če se malo pošalim. Drugače pa... marsikdo je pri 16 bolj zrel, kot nekdo pri 25. In če gremo v drugo skrajnost, ogromno je dementnih, pa imajo vseeno volilno pravico... ni enostavno. Kolikor pa gledam 17, 18 letnike... totalno apoliotični, jim dol visi za vse skupaj...
kapljač    (2.12.2023 21:18)
Proti.
Slovenci smo nasploh politični nepismeni , na veliko se zlorabljajo že tako starejši volilci , naj pustimo zlorabljati še malinovje in da se ti na koncu še zrevoltirajo?

Starost volilnega upravičenca bi morala biti z njegovo odraslostjo torej z 21 leti.
Po 70 letih pa bi se moralo dovoljevati voliti z zdravniškim potrdilom , da je oseba pri polni zavesti.

Volilni molk bi moral trajati vsaj en teden , ta čas bi morale mirovati maše v cerkvah . In volilni dan bi moral biti med delovnikom .
Dvourna pavza med zaposlenimi za pristop do volitev in obvezne volitve .
Kazen za neopravičeno neudeležbo mesec dni resta .

Pri večini alkoholikov na prebivalca še najbolj zastrašilen ukrep, da se narod nauči izvajati tudi svoje pravice in obenem dolžnosti.
kapljač    (2.12.2023 21:22)
Z volilno pravico starostjo do 65 pa se strinjam.
Bi se tako preprečile množične zlorabe nasploh duhovščine po cerkvah in upokojenskih domovih .Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]